Oferte locuri de munca top

Noi surse de finantare pentru construirea de locuinte cu chirie

Construcțiile rezidențiale, afectate în prezent de diminuarea investițiilor private, ar putea fi impulsionate de noi măsuri legislative, depuse la Senat spre dezbatere.

Acestea vizează finanțarea construirii și reabilitării de locuințe cu chirie subvenționată, atribuite unor persoane sau familii, a căror situație economică nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței. Acestea sunt denumite ”locuințe sociale” potrivit noului proiect legislativ.

Conform statisticilor europene, România are cel mai redus stoc de locuințe sociale din Uniunea Europeană, procentul acestora situându-se la 2% din stocul public de locuințe. Nivelul este mai mic de 10 ori decât media europeană, de 20%.

De asemenea, România are cea mai ridicată rată de locuințe supra-aglomerate din UE (circa 48%, în comparatie cu media europeană de 16% – 2016). În cazul gospodăriilor cu venituri mici, procentul locuințelor supraaglomerate se ridică la 60% !

Una dintre cele mai importate dintre noile măsuri legislative propuse stipulează că finanțarea construirii și reabilitării locuințelor cu scop social va putea fi realizată din mai multe surse.

Astfel, printre sursele de finanțare se vor număra inclusiv fondurile europene și donațiile, pe lângă bugetul de stat și cel local.

Totodată, investițiile vor putea fi realizate în parteneriat public-privat.

Analiza fondului locativ

Conform inițiatorilor, pentru a putea analiza oportunitatea cheltuielilor și pentru a obține sprijin financiar din cât mai multe surse disponibile, este nevoie de date reale cu privire la fondul locativ pe care fiecare îl are fiecare unitate administrativ-teritorială.

UAT-urile ar urma să actualizeze aceste date și apoi să le publice pe site-urile proprii spre informarea cetățenilor, partenerilor, donatorilor sau beneficiarilor.

Reabilitarea clădirilor deja existente

Inițiatorii proiectului legislativ spun că starea locuințelor și a condominiilor sociale este deplorabilă, iar statul, în calitate de proprietar, nu demarează lucrările de reabilitare. Conform legii în vigoare, chiriașii nu pot obține autorizațiile necesare reabilitării, nici dacă reușesc să facă rost de fondurile necesare reparațiilor, întrucât autorizațiile se obțin doar la solicitarea proprietarului.

Pentru a evita acest blocaj, a fost propus ca fiecare chiriaș în parte, asociația de chiriași sau persoana mandatată de aceștia să poată solicita proprietarului clădirii remediere de urgență a defecțiunilor. În același timp, ei vor putea solicita un acord scris pentru remedierea defecțiunilor de către chiriași și rambursarea cheltuielilor de către proprietar.

În acest context, proprietarul va fi obligat să angajeze lucrările necesare remedierii problemelor semnalate sau să emită acordul cu privire la remedierea situației semnalate de către chiriași în termen de maxim 5 zile lucrătoare de la primirea notificării.

 

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Prima etapa a unui ansamblu cu 6 blocuri, autorizata

Inca o cladire dintr-un ansamblu imobiliar a primit autorizatia de construire

Un om de afaceri dezvolta activitatea de pe terenurile sale de vanatoare

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

 

Sus