Oferte locuri de munca top

Normele de aplicare pentru IMM Leasing si IMM Invest au fost adoptate

Guvernul a aprobat normele metodologice de aplicare pentru programele IMM Invest și IMM Leasing de de echipamente și utilaje.

În cadrul IMM Leasing companiile vor avea o opțiune în plus de acces la finanțare pentru achiziția de utilaje sau echipamente tehnologice cu garanții de stat. Astfel vor putea accesa mai ușor finanțările din piața financiar-bancară, precum a precizat Ionel Dancă, șeful Cancelariei prim-ministrului.

În cazul programului IMM Invest România, ”acesta este în derulare în acest moment, cu un număr de peste 16.000 de credite aprobate pentru întreprinderi mici și mijlocii, iar valoarea finanțărilor depășește deja 1% din PIB, respectiv peste 12 miliarde de lei. După notificarea Comisiei Europene și modificarea programului, astfel încât toți solicitanții să beneficieze de aceeași perioadă de dobândă subvenționată, respectiv opt luni de la data aprobării creditului. Au fost adoptate normele metodologice pentru implementarea acestor modificări în cadrul programului IMM Invest România”, a mai precizat domnul Dancă.

IMM Invest

Conform normelor, perioada de subvenționare a dobânzii va fi una fixă, de 8 luni, astfel încât și IMM-urile ce au accesat Programul într-o etapă ulterioară să beneficieze de aceleași avantaje ca și cele acceptate în prima etapă.

De asemenea, microîntreprinderile și întreprinderile mici pot opta pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru cu valori de până la 500.000 lei, respectiv 1.000.000 lei, sau pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru în valoare de maximum 5.000.000 lei, cu posibilitatea cumulului până la limita plafonului de cumul de 10.000.000 lei.

Totodată, beneficiarii pot solicita mai multe credite/linii de credit pentru capital de lucru.

Perioada de selecție a beneficiarilor și de emitere a scrisorilor de garanție/acorduri de finanțare va fi până la 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului va fi cuprinsă între data operaționalizării programului şi data de 31  octombrie 2021, inclusiv.

IMM Leasing

Beneficiarul este eligibil în cadrul Programului dacă la data acordării finanțării îndeplinește, printre altele, următoarele criterii:

* nu se află în litigiu cu Ministerul Finanțelor Publice și/sau finanțatorul

* nu are credite restante

* nu se află în interdicție de a emite cecuri și nu figurează cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni

* nu înregistrează obligații fiscale restante și alte creanțe fiscale și bugetare administrate de organul fiscal central.

Beneficiarii sunt eligibili dacă nu activează în următoarele sectoare/domenii: intermedieri financiare și asigurări, tranzacții imobiliare, activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool cu excepția vinului și berii, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de închiriere și leasing, activități de investigare și protecție.

Categoriile de bunuri mobile noi sau second – hand care pot fi achiziționate în cadrul programului, fără a fi limitative, sunt:

* autoutilitară (autovehicul transport marfă) – autovehicul din categoria N1, N2 sau N3, cu cel puţin 4 roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, conceput şi construit pentru transportul de mărfuri şi care poate tracta o remorcă.

* autocar – autobuz cu mai mult de 22 de locuri pe scaune, destinat şi echipat numai pentru transportul de persoane aşezate pe scaune, având spaţii speciale pentru transportul bagajelor pe distanţe mari, amenajat şi dotat pentru a asigura confortul persoanelor transportate, având interdicţia de a transporta persoane în picioare;

* echipamente– totalitatea echipamentelor individuale sau asamblate (masini, utilaje si instalatii de lucru, etc.) destinate desfășurării de către beneficiarul eligibil a activităților economice conform codului CAEN finanțat;

* utilaje – totalitatea uneltelor, aparatelor, mașinilor etc necesare pentru efectuarea de către beneficiar a unei anumite lucrări sau pentru asigurarea procesului de producție conform CAEN finanțat;

* echipamente IT și tehnologia informației – totalitatea echipamentelor individuale sau asamblate,  sistemele hardware si software și/sau tehnologia necesară pentru prelucrarea (procurarea, procesarea, stocarea, convertirea și transmiterea) informației prin folosirea computerelor (calculatoarelor electronice), tehnicii de calcul (tip PC, format din: unitate centrala, server, monitor, imprimanta /copiator /multifunctionala, inclusiv sisteme portabile, licente necesare desfasurarii activitatii, sisteme audio-video,etc.).

 

Descărcați aici Normele metodologice

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Doua noi blocuri de locuinte, in portofoliul unor dezvoltatori locali

Amplu proiect imobiliar din Capitala, in autorizare

Peste 10 mii mp spatii comerciale si de servicii, in pregatire langa Bucuresti

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus