Oferte locuri de munca top

Nu trebuie suspendate contractele POR

Chiar dacă sunt afectați de măsurile luate în urma declarării stării de urgență, beneficiarii proiectelor aflate în perioada de durabilitate, finanțate în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, nu ar trebui să suspende contractele.

Autoritatea de Management POR a transmis că nu recomandă suspendarea acestor contracte.

Suspendarea contractelor de finanțare aflate în perioada de durabilitate ar conduce la decalări ale datelor de finalizare a acestei perioade. Mai ales că Programul Operațional Regional 2007 – 2013 este în etapa de închidere.

Decalarea excesivă a termenului de finalizare a durabilității unor proiecte nu este de natură să maximizeze valoarea adăugată și impactul realizării acestora, respectiv nu garantează eficiența, echitatea și efectul durabil al intervențiilor din fonduri.

Luna trecută a fost stabilită o modalitate de calcul, care se aplică pentru toate tipurile de indicatori datorați de beneficiari în perioada de durabilitate a proiectelor din cadrul Programului Operațional 2007-2013, după cum urmează:

* Calculul indicatorilor datorați de beneficiari în perioada de durabilitate a proiectelor, pentru anul 2020, se va face în favoarea beneficiarilor, având în vedere perioada pentru care aceștia nu și-au putut respecta obligațiile asumate prin contract, în funcție de specificul fiecărui indicator (ex: ”locuri de muncă create” se va calcula similar numărului mediu de salariați, indicatorul ”vizitatori/turiști/înnoptări” se va calcula utilizându-se ca referință lunile cu cei mai mulți turiști din anul precedent/anul în curs).

* Pe măsură ce vor apărea situații particulare, calculul indicatorilor datorați de beneficiari în perioada de durabilitate a proiectelor se va stabili împreună cu AMPOR în funcție de specificul fiecărui indicator.

* Cu toate acestea, OI-urile pot realiza vizitele ex-post de monitorizare la distanță, prin utilizarea de instrumente tehnice adecvate și în condițiile în care OI-urile își vor asuma în raportul de vizită ex-post că situația astfel constatată oferă asigurări suficiente asupra realității din teren.

Reprezentanții AMPOR subliniază că beneficiarii rămân responsabili în ceea ce privește respectarea prevederilor art. 57 – Perenitatea operațiunilor din Regulamentul CE și că aceștia urmează să decidă asupra măsurilor pe care le vor lua în această perioadă, în funcție de situația aplicabilă fiecărui contract.

 

 

Citiți și:

Proiect cu sase blocuri, autorizat

Viitor terminal de cereale, cu peste 4 mii mp sc

Noua unitate de retail, de peste 2 mii mp

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 2/aprilie 2020

Sus