Oferte locuri de munca top

Oficial: noi posibilitati pentru corectarea TVA-ului 

Au intrat în vigoare clarificările legate de restructurarea obligațiilor financiare pentru corectarea TVA-ului de plată aferente perioadei fiscale de dinainte de 31 decembrie 2020.

Măsura legislativă are în vedere modalitatea de acordare a restructurării obligațiilor bugetare în cazul debitorilor care corectează taxa pe valoarea adaugată de plată aferentă unor perioade fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2020 pe rândurile de regularizări ale unui decont de TVA depus după data de 1 ianuarie 2021.

Astfel, în scopul stabilirii obligațiilor de plată accesorii ce pot face obiectul restructurării, debitorii vor detalia în planul de restructurare informațiile cu privire la taxa pe valoarea adăugată înscrisă pe rândul de regularizare, cu precizarea perioadei fiscale, a scadenței, precum și a sumei aferente.

Înainte ca legea să fie modificată, în sfera obligațiilor bugetare care pot fi restructurate intrau doar obligațiile bugetare declarate de debitor după data de 1 ianuarie 2021 aferente perioadelor fiscale de până la data de 31 decembrie 2020, inclusiv prin corectarea declarațiilor fiscale.

Potrivit Codului de procedură fiscală, declarațiile fiscale pot fi corectate prin depunerea unei declarații rectificative. În cazul taxei pe valoarea adăugată, corectarea erorilor din deconturile de taxă se realizează potrivit prevederilor Codului fiscal, respectiv, de regulă, pe rândurile de regularizări ale decontului de TVA.

Modificarea legislativă intrată în vigoare

La articolul 1, după alineatul (2) din Procedura de aplicare a măsurilor de
restructurare a obligaţiilor bugetare restante, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2810/2019, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 711 din 29 august 2019, cu modificările și completările ulterioare, se introduc două noi alineate, alineatul (21) și (22), cu următorul cuprins:
„(21) Prevederile alin. (2) sunt aplicabile şi obligaţiilor de plată reprezentând taxa pe valoarea adăugată cu scadenţe anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv şi care rezultă din înscrierea în rândurile de regularizări din decontul de TVA a taxei colectate, precum şi a taxei deductibile, prin care se corectează taxa pe valoarea adăugată cu scadenţe anterioare datei de 31 decembrie 2020 inclusiv.
(22) Ori de câte ori se face o regularizare potrivit alin. (21), în scopul stabilirii obligaţiilor de plată accesorii ce pot face obiectul restructurării, debitorii trebuie să detalieze în planul de restructurare informaţiile cu privire la taxa pe valoarea adăugată înscrisă pe rândul de regularizare, cu precizarea perioadei fiscale, a scadenţei, precum şi a sumei aferente.”

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

Sus