Oferte locuri de munca top

Oficial: pot fi accesate fonduri europene pentru retelele de gaze

Au fost incluse la finanțare din fonduri europene în cadrul POIM 2014-2020 proiectele de înființare sau extindere a rețelelor de gaze pentru racordarea consumatorilor casnici şi a clienţilor noncasnici.

Parlamentul a adus unele modificări Programului național de racordare a populației la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale.

Forma finală a programului a fost promulgată ieri de către președintele Klaus Iohannis.

Perioada de implementare a proiectelor de dezvoltare a infrastructurii inteligente de distribuție a gazelor naturale prin POIM 2014-2020 se încheie la 31 decembrie 2023.

Pentru a se încadra în acest termen beneficiarii trebuie să organizeze procedurile de achiziție publică pentru selectarea operatorilor economici în vederea întocmirii studiilor de fezabilitate/ proiectelor tehnice/ executarea lucrărilor pentru sistemele inteligente de distribuție a gazelor.

În cadrul programului național se finanțează proiectele care vizează, printre altele:

* înfiinţarea reţelelor de distribuţie inteligentă a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici şi a clienţilor noncasnici;

* extinderea reţelelor de distribuţie inteligentă a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici şi a clienţilor noncasnici, cu condiţia ca sistemul inteligent de distribuţie a gazelor naturale să fie proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale;

* transformarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale existente în sisteme inteligente de distribuţie a gazelor naturale pentru racordarea consumatorilor casnici şi a clienţilor noncasnici, cu condiţia ca sistemul existent de distribuţie a gazelor naturale să fie proprietatea publică a UAT.

Prin acest program pot fi accesate fonduri de aproape 1 miliard de lei

Pentru perioada de programare 2014 – 2020, valoarea apelului de proiecte aferent programului național este de 968 milioane lei. Pentru perioada de programare următoare, 2021 – 2027, valoarea stabilită este de 3.872 milioane lei.

Conform documentului, sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale este format din ansamblul de conducte, armături, instalații, racorduri, precum și alte asemenea componente de la stațiile de reglare-măsurare-predare ale Sistemului național de transport al gazelor naturale până la posturile de reglare-măsurare ale consumatorului final, inclusiv contoare de măsurare gaze naturale inteligente.

 

Descărcați aici Legea nr.214/2020

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus