Oferte locuri de munca top

Oficial: protectia sociala pe timpul starii de urgenta

Au intrat în vigoare, prin publicarea în Monitorul Oficial, mai multe modificări privind măsurile de protecție socială, în contextul stării de urgență cauzată de pandemia de coronavirus.

Conform noilor modificări, indemnizațiile pentru salariați pot fi accesate de către salariații angajatorilor care reduc sau întrerup temporar activitatea total sau parțial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada stării de urgență, conform unei declarații pe propria răspundere a angajatorului.

Indemnizațiile au fost stabilite la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

În vederea acordării sumelor necesare plății indemnizației, angajatorii depun, prin poșta electronică, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene, precum și a municipiului București, în raza cărora își au sediul social, o cerere semnată și datată de reprezentantul legal însoțită de o declarație pe propria răspundere și de lista persoanelor care urmează să beneficieze de această indemnizație, asumată de reprezentantul legal al angajatorului, conform modelului care va fi aprobat prin ordin al ministrului muncii și protecției sociale și publicat ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Plata din bugetul asigurărilor pentru șomaj a indemnizațiilor prevăzute se face în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.

Noutăți ale Ordonanței

* În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă din care cel puțin un contract cu normă întreagă este activ pe perioada instituirii stării de urgență, acesta nu beneficiază de indemnizație.

* În situația în care un angajat are încheiate mai multe contracte individuale de muncă și toate sunt suspendate ca urmare a instituirii stării de urgență, acesta beneficiază de indemnizația aferentă contractului individual de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase.

* În situația în care bugetul angajatorului destinat plății cheltuielilor de personal permite, indemnizația poate fi suplimentată de angajator cu sume reprezentând diferența de până la minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

 

Descărcați aici Ordonanța de urgență nr. 32/2020 privind modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru stabilirea unor măsuri suplimentare de protecție socială

 

 

 

 

Citiți și:

Cantitatile mari de materiale de constructii, doar la comanda

Un mare proiect rezidential din Capitala va fi continuat

Licitatie anulata si reluata, pentru lucrari de peste 270 mil euro

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2020

Sus