Oferte locuri de munca top

Parlamentul European respinge bugetul comun votat de sefii de state si de guverne

Bugetul comun al UE pentru perioada 2021-2027, de 1074 miliarde euro, adoptat la summit-ul maraton încheiat luni, 20 iulie, nu este pe placul euro-deputaților.

Aceștia a discutat ieri, într-o sesiune extraordinară, deciziile luate de cei 27 de șefi de state și de guverne și au calificat drept ”istoric” acordul privind Fondul de redresare economică, de 750 de milliarde de euro.

În schimb, reducerea bugetului comun al UE (Cadrul Financiar Multianual – CFM) până la nivelul propus de președintele Consiliului European, Jean Michel, este considerată inacceptabilă de euro-deputați sau cel puțin de principalele grupuri politice.

„Nu suntem pregătiți să acceptăm acest acord pe CFM”, a spus Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) grupul cel mai numeros în Parlamentul European (PE).

De asemenea, Iratxe García, liderul grupului Socialiștilor și Democraților (S&D), a afirmat că nu acceptă reducerile, mai ales „nu într-un moment în care trebuie să ne consolidăm autonomia strategică și să reducem disparitățile dintre statele membre”.

PE critică mai ales faptul că, pentru a convinge țările zise ”frugale”, adică Olanda, Austria, Danemarca și Suedia, liderii europeni au acceptat tăieri masive de sume din CFM în programe considerate esențiale, precum sănătatea, cercetarea, protecția climatului sau plățile directe în agricultură

Conform unui comunicat al Parlamentului European, euro-deputații au criticat și faptul că acordul semnat de șefii de state și de guverne nu prevede în mod clar blocarea alocării de fonduri pentru statele comunitare care nu respectă regulile statului de drept.

Fondul de redresare economică nu are nevoie de aprobarea Parlamentului European, în schimb CFM trebuie obligatoriu să fie aprobat de euro-deputați pentru a putea fi aplicat.

În actuala formă a CFM pentru perioada 2021-2027, România ar urma să primească fonduri europene de 46,4 miliarde de euro.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

Sus
Translate »