Oferte locuri de munca top

Performanta energetica a cladirilor: obligatii noi pentru investitori, proprietari, administratori

Întrucât legislația românească privind performanța energetică a clădirilor trebuie să se alinieze până în luna martie a acestui an la directivele europene în domeniu, a fost inițiat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.

Potrivit Directivei 2018/844/UE, țara noastră are obligația să elaboreze o strategie de renovare a clădirilor pe termen lung. Această urmează să fie elaborată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Strategia va sprijini renovarea fondului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice, cât și private, și transformarea treptată într-un fond imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonat până în anul 2050.

Noul proiect de lege prevede creșterea ponderii surselor regenerabile de la 10% la 30%, în definiția clădirii cu consum de energie aproape egal cu zero.

De asemenea, instituie obligații noi pentru investitori/proprietari/administratori de clădiri.

Aceștia vor avea obligația să asigure echiparea clădirilor noi, precum și a clădirilor existente care sunt supuse unei renovări majore, cu puncte de reîncărcare și infrastructura încastrată, pentru vehiculele electrice.

Clădiri noi, precum și clădirile existente supuse renovării majore, vor trebui echipate cu dispozitive cu autoreglare și sisteme de automatizare și control.

Noul proiect de lege prevede praguri diferite pentru inspectii, precum și introducerea inspecțiilor la sistemele de ventilare pentru sistemele combinate de încălzire (climatizare) și ventilare. De asemenea, se prevede un rol tot mai important pentru sistemele de automatizare și control al clădirilor (BACS) și sistemele de monitorizare electronică și control.

Clădirile care fac obiectul contractelor de performanță energetică vor fi exceptate de la inspecțiile pentru sistemele tehnice.

Auditorii energetici pentru clădiri și experții tehnici atestați vor fi obligați să transmită la MLPDA, după data de 31 decembrie 2020, împreună cu certificatele și sintezele rapoartelor de audit energetic și rapoartele de inspecție a sistemelor tehnice ale clădirii, și un document electronic, editabil care să cuprindă informații energetice relevante despre clădirea auditată energetic.

 

Descărcați aici Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor

 

 

 

 

 

Citiți și:

A treia etapa a unui parc industrial, in pregatire

O unitate de productie va fi construita pe aproape 9 ha

Viitoare spatii comerciale de aproape 70 mii mp, in Bucuresti  

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus