Oferte locuri de munca top

Performanta energetica a cladirilor: obligatii pentru investitori si cerinte de inspectare modificate

Pentru creșterea performanței energetice a clădirilor, deputații propun noi obligații pentru investitori, precum și modificarea cerințelor de inspectare a clădirilor. Astfel, legislația românească va fi aliniată cu cea europeană, prin transpunerea prevederilor europene aferente.

Modificările propuse sunt înregistrate la Senat pentru dezbatere.

Obligațiile investitorilor

Prin noile prevederi propuse, investitorii, proprietarii sau administratorii vor fi obligați să asigure echiparea clădirilor noi, precum și a clădirilor existente care sunt supuse unei renovări majore, cu puncte de reîncărcare și infrastructură încastrată, pentru vehiculele electrice. De asemenea, clădirile vor trebui echipate cu dispozitive cu autoreglare și sisteme de automatizare și control.

Cerințe de inspectare modificate

Vor fi modificate inclusiv cerințele în materie de inspectare. Astfel, vor fi introduse inspecțiile la sistemele de ventilare pentru sistemele combinate de încălzire (climatizare) și ventilare, precum și praguri diferite pentru inspecții.

Vor fi exceptate de la inspecții sistemele tehnice ale clădirilor care fac obiectul contractelor de performanță energetică.

De asemenea, auditorii energetici pentru clădiri vor fi obligați să transmită MLPDA, după data de 31 decembrie 2020, un document electronic care să cuprindă informații energetice relevante despre clădirea auditată energetic, împreună cu certificatele și sintezele rapoartelor de audit energetic, împreună cu rapoartele de inspecție a sistemelor tehnice ale clădirii. Aceasta pentru constituirea băncilor de date la nivelul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Strategia de renovare a clădirilor

Tototdată, România va elabora o strategie de renovare a clădirilor, pe termen lung, prin care va fi sprijinită renovarea fondului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice, cât și private.

Strategia va cuprinde, printre altele:

* politici și acțiuni pentru stimularea renovărilor aprofundate și/sau a renovărilor majore, eficiente din punct de vedere al costurilor, ale clădirilor, inclusiv a renovărilor aprofundate și/sau renovărilor majore efectuate în etape, și pentru sprijinirea măsurilor și a renovărilor specifice și eficiente din punct de vedere al costurilor, prin introducerea foilor de parcurs și a sistemului opțional de pașapoarte pentru renovarea clădirilor

* o imagine de ansamblu a politicilor și a acțiunilor vizând segmentele din parcul imobiliar național cu cele mai slabe performanțe, dilemele motivațiilor divergente și deficiențele pieței și o prezentare în linii mari a acțiunilor naționale relevante care contribuie la atenuarea sărăciei energetice

* politici și acțiuni care vizează toate clădirile publice, deținute și ocupate sau nu, după caz, de către autoritătile publice, inclusiv cele închiriate sau care fac obiectul unui contract de leasing

* programe de finanțare pentru îmbunătățirea eficienței energetice în clădiri care să monitorizeze într-un interval de timp economiile de energie realizate, să evidențieze beneficiile extinse și impactul asupra sănătății, confortului și siguranței.

 

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

 

 

 

Citiți și:

Viitor turn, in pregatire pe un teren de peste 4 ha din provincie

O noua zona de blocuri cu regim mediu de inaltime, in Bucuresti

Peste 7 mii mp, pentru construirea unui centru comercial

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus