Erdbewegung-Osteuropa

Piata spatiilor de birouri a crescut cu aproape un sfert in acest an

În primele nouă luni din acest an, volumul închirierilor spațiilor de birouri s-a ridicat la 339.100 mp, mai mult cu 65.430 mp decât anul trecut în aceeași perioadă, potrivit unei monitorizări Esop asupra datelor centralizate de principalii brokeri din piață. Cele mai mari tranzacții s-au înregistrat în București, Cluj-Napoca și Timișoara.

Primele trei trimestre au fost mai bune pe toate segmentele de piață, atât în ceea ce privește închirierea de spații noi, cât și prelungirea contractelor de închiriere vechi și renegocierile.

„Piața de birourilor se menține pe un trend ascendent, este o perioadă de dezvoltare și extindere atât pentru companiile multinaționale, cât și pentru cele locale. Companiile au fost atrase în special de pre-închirierea de spații in proiectele noi, segmentul pre-închirierilor înregistrând o creștere cu 40% în primele trimestre ale acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut: la 96.000 în 2019 față de 68.000 mp anul anterior”, afirmă Alexandru Petrescu, managing partner la Esop Consulting l Corfac International.

Ce clădiri au preferat chiriașii mari în trimestrul trei

În total, în trimestrul trei s-au tranzacționat birouri cu o suprafață totală de 90.810 mp, suprafața medie de închiriere fiind 1.196 mp.

Cele mai mari suprafețe de birouri au fost închiriate în proiectele Iride Park, AFI Park, Dacia Office, Orhideea Towers și Timpuri Noi Square.

În Cluj Napoca, cele mai mari tranzacții de închiriere au vizat spații de birouri în proiectele Record Park și CBC, iar în Timișoara proiectul Iulius Tower.

„Suprafața de birouri ce ar putea fi livrată anul acesta în București va depăși 350.000 mp, iar în 2020 există în pipeline o suprafață asemănătoare. De aceea considerăm că activitatea de tranzacționare își va păstra dinamismul și în perioada următoare, ritmul de pre-închirieri fiind unul susținut, existând opțiuni variate pentru firmele care doresc un plus de confort și facilități angajaților”, estimează Alexandru Petrescu.

 

 

 

Citiți și:

Peste 270 apartamente, intr-o prima etapa a unui amplu cartier rezidential

179 mil euro pentru modernizarea unor sectoare de drum judetean

Investitorii mizeaza pe cresterea preturilor noilor apartamente

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

 

Sus
Translate »