Oferte locuri de munca top

Practicile de renovare a cladirilor vor fi revizuite

Practicile de renovare a clădirilor vor trebui revizuite complet pentru a îndeplini un nou obiectiv climatic, se arată într-o analiză a Institutului European pentru Performanţa Energetică a Clădirilor – BPIE.

Aceasta în contextul în care săptămâna viitoare liderii Uniunii Europene ar putea majora obiectivul de reducere a emisiilor pentru anul 2030, ceea ce ar însemna că în sectorul construcțiilor vor trebui luate mai multe măsuri.

Astfel, noul obiectiv de a reduce cu cel puțin 55% gazele cu efect de seră (GES) necesită reducerea cu 60% a emisiilor de GES ale stocului imobiliar până în 2030.

Din analiza BPIE reiese faptul că renovarea clădirilor ar trebui să crească la minimum 3% pe an până în 2030 pentru a oferi reducerea dorită a GES.

„Atingerea unui obiectiv climatic mai ambițios până în 2030 necesită o revizuire completă a practicilor actuale de renovare”, spune Oliver Rapf, director executiv al BPIE. „Dublarea ratei globale de renovare este insuficientă. Europa trebuie să atingă o rată de renovare de cel puțin 3%, combinată cu un impuls pentru încălzirea și răcirea clădirilor din surse regenerabile”.Conform analizei, până în 2030, sursele regenerabile de energie ar trebui să furnizeze 53% din cota finală de energie pentru încălzire și răcire.BPIE subliniază faptul că revizuirea Normelor de Proiectare ecologică și Etichetare energetică, precum și pachetul „Fit for 55” al Comisiei Europene ce va fi lansat anul viitor, oferă o oportunitate esențială de a conveni și implementa politici ambițioase care ar facilita scăderea ratei de poluare a fondului imobiliar. Pentru aceasta, policile cheie sunt: standarde minime de performanță energetică, stimulente financiare mai bune pentru recompensarea trecerii de la folosirea combustibilului la folosirea tehnologiilor mai curate și bazate pe surse regenerabile, precum și alinierea între legislație și cerințele de eficiență energetică.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2020

Sus