Heidelberg Cement

Preturi reglementate pentru energia electrica

Modul de stabilire a prețurilor pentru energia electrică produsă în centrale de cogenerare de înaltă eficiență a devenit oficial prin publicarea sa în Monitorul Oficial.

Schimbările au fost efectuate în cadrul ”Metodologiei de stabilire și ajustare a prețurilor pentru energia electrică și termică produsă și livrată din centrale de cogenerare ce beneficiază de schema de sprijin, respectiv a bonusului pentru cogenerarea de înaltă eficiență”

Astfel, prețul reglementat pentru energia electrică produsă în centrale de cogenerare de înaltă eficiență este stabilit la nivelul a 90% din prețul mediu de tranzacționare a energiei electrice realizat pe PZU și pe PI, după cum urmează:

* pentru semestrul I al anului următor, ca medie ponderată a prețurilor medii ponderate lunare publicate în rapoartele de piață lunare pe pagina web a Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale ”OPCOM” – S.A. pentru o perioadă de 12 luni cuprinsă între 1 septembrie anul precedent și 31 august anul curent;

* pentru semestrul II al anului curent, ca medie ponderată a prețurilor medii ponderate lunare publicate în rapoartele de piață lunare pe pagina web a Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale ”OPCOM” – S.A. pentru o perioadă de 12 luni cuprinsă între 1 mai anul precedent și 30 aprilie anul curent.”

Prețul reglementat se aprobă semestrial prin ordin al președintelui ANRE până la data de 15 octombrie, pentru semestrul I al anului următor, respectiv până la data de 15 iunie pentru semestrul II al anului curent.

De asemenea, solicitarea anuală a producătorilor de enrgie electrică și termică încogenerarea de înaltă eficieță de acrodare a bonusului va cuprinde și declarația producătorilor privind livrarea energiei termice în SACET, dacă este cazul.

Au fost totodată clarificați termenii specifici „preț de referință pentru energia electrică” și „preț reglementat pentru energia electrică”, după cum urmează:

* Preț de referință pentru energia electrică : prețul energiei electrice produse în cogenerare de înaltă eficiență, aprobat prin ordin al președintelui ANRE și utilizat pentru realizarea de către ANRE a analizelor de ante-supracompensare și de supracompensare prevăzute de Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 84/2013, cu modificările și completările ulterioare

* Preț reglementat pentru energia electrică prețul energiei electrice aprobat prin ordin al președintelui ANRE, în baza art. 21 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009, cu modificările și completările ulterioare, utilizat pentru vânzarea energiei electrice prin contracte reglementate

Cât despre prețul reglementat al energiei electrice produse în centrale de cogenerare de înaltă eficiență pentru perioada martie-iunie 2019, acesta este stabilit la nivelul a 90% din prețul mediu de tranzacționare a energiei electrice realizat pe PZU și pe PI de energie electrică, ca medie ponderată a prețurilor medii ponderate lunare publicate în rapoartele de piață lunare pe pagina web a Societății Operatorul Pieței de Energie Electrică și de Gaze Naturale „OPCOM” – S.A. pentru perioada cuprinsă între 1 februarie 2018 și 31 ianuarie 2019.Acesta va intra în vigoare la data de 1 martie 2019.

 

 

Citiți și:

Hotel, birouri si galerii comerciale, in zona centrala a Bucurestiului

Institutie cauta teren de 5 hectare in Bucuresti sau zonele limitrofe

Cat castiga un dezvoltator din construirea de apartamente, comparativ cu anii trecuti

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus
Translate »