Oferte locuri de munca top

Prima Casa va continua sa fie nucleul creditarilor ipotecare

Nucleul creditărilor ipotecare va fi definit, în continuare, de programul guvernamental „Prima casă”, este una dintre concluziile studiului privind Evoluția pieței imobiliare din România în perioada 2016-2017, realizat de ReMax.

Sondajul de opinie a fost realizat pe “un eșantion de aproximativ 200 de respondenți – agenți imobiliari, brokeri, cumpărători și vânzători de produse imobiliare în anul 2016“. Autorii nu precizează perioada în care a fost realizat sondajul.

Consultanții imobiliari se așteaptă ca interesul major pentru programul PrimaCasă să rămână constant și în acest an.

Totodată, o altă tendință a anului în curs este definită și de orientarea băncilor către companii, în sensul flexibilizării sistemelor de creditare pentru acestea din urmă.

Odată cu revenirea României din criză și, implicit, cu reanimarea pieței imobiliare, se poate remarca o schimbare a așteptărilor financiare pe care le au vânzătorii. La momentul actual, aceștia speră într-o creștere a prețurilor din domeniul imobiliar, pe fondul unei cereri tot mai mari.

Tendința de creștere a prețurilor este confirmată și de studiul ReMax, care se așteaptă la majorări de circa 5%, în cursul acestui an.

Consultanții imobiliari spun că deja au constatat o serie de schimbări în piață:
* aprecierea apartamentelor vechi, care, în prezent, sunt mai scumpe cu 3,7% decât la finalul anului trecut;
* scumpirea locuințelor cu două camere cu circa 4,5% pentru cele vechi și cu 1,4% pentru cele noi;
* deprecierea garsonierelor din noile ansambluri rezidențiale cu aproximativ 4%;
* creșterea constantă a pieței rezidențiale de lux.
„Prin scutirea de la impozitare a tranzacțiilor imobiliare sub 450.000 lei și aplicarea (la tranzacțiile mai mari de 450.000 de lei) a unui impozit de doar 3% pentru diferența dintre valoarea tranzacționării proprietății și pragul de 450.000 de lei se încurajează vânzarea caselor și terenurilor, astfel încât să fie stimulată industria de construcții, în special în cazul construirii de locuințe. Numărul tranzacțiilor pentru sectorul rezidențial a crescut față de 2016 – în primul trimestru cu aproape 50%”, a afirmat Anca Păcurar, Consilier Juridic/BDM, reprezentant al RE/MAX România.

 

Anul 2016 a adus schimbări majore pentru tranzacțiile imobiliare
În retrospectiva anului trecut, cei de la Remax consideră că anul trecut a adus schimbări majore în planul tranzacționărilor imobiliare, fiind considerat cel mai bun an de la declanșarea crizei economice.

Pentru tranzacțiile imobiliare din categoria spațiilor industriale și logistice, anul 2016 a fost cel mai bun din istoria pieței imobiliare.

Tot în 2016, livrările pentru spații office s-au dublat în raport cu anul precedent, iar trendul pare să se mențină ascendent și în 2017 în ceea ce privește investițiile din acest sector.

Potrivit studiului Remax, zonele cu cel mai mare interes imobiliar din țară sunt: București, Cluj, Brașov, Sibiu, Ilfov, Timișoara, Oradea și Arad.

Peste 77% dintre tranzacțiile realizate de respondenții acestui studiu au vizat sectorul rezidențial, în decursul ultimelor 12 luni. Aproximativ 58% din respondeții studiului au confirmat interes imobiliar în zona Clujului, cu mult peste interesul declarat pentru București (21%). Nu în ultimul rând, 85% dintre respondenții studiului Remax au remarcat creșterea prețurillor la produsele imobiliare în anul precedent, un procent semnificativ de răspunsuri (64%) susținând, totodată, și percepția cu privire la menținerea acestui trend și în anul 2017.

 

 

Revista Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia mai 2017 (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

NewsletterPrimesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

 

Sus