ARENA Constructiilor
Oferte locuri de munca top

Primaria Capitalei isi va face singura si proiectarea obiectivelor de investitii

descarcare

De acum înainte, studiile de fezabilitate și proiectele viitoarelor obiective de investiții promovate de Primăria Capitalei vor fi realizate de Compania de Dezvoltare Durabilă a Municipiului București, aparținând Primăriei.

Reprezentanții Primăriei Municipiului București ne-au declarat până acum că cele mai multe probleme și întârzieri în realizarea proiectelor de investiții au rezultat din faptul că studiile de fezabilitate au fost întocmite greșit, fie intenționat, fie din lipsă de profesionalism.

În general, cele mai multe probleme întâmpinate de Primăria Capitalei în relația cu constructorii și proiectanții se referă la nerespectarea clauzelor și a termenilor contractuali de către antreprenori, susțin oficialii PMB.

Cu toate acestea, în ultimii doi ani Direcția Investiții din cadrul Primăriei Capitalei nu a reziliat nici un contract de achiziție de mare anvergură care să vizeze lucrări de construcții.

“Primăria Municipiului București face toate demersurile necesare pentru a asigura calitatea proiectelor livrate, dar și pentru a le implementa, motiv pentru care există în cadrul PMB o comisie care evaluează studiile de fezabilitate și proiectele tehnice, înainte de punerea lor în execuție”, precizează reprezentanții municipalității.

Din punct de vedere calitativ, proiectele derulate de Primăria Capitalei trebuie să respecte legislația în vigoare și anume Legea 10/1995 privind calitatea în construcții și Hotărârea nr. 907/2016 privind etapele de elaborare și conținutul-cadru al documentațiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice.

Pe de altă parte, livrarea la timp a lucrărilor și încadrarea lor în costurile angajate revin în sarcina exclusivă a executantului, prin asumarea clauzelor din oferta tehnică și financiară.

La rândul său, Primăria are datoria să verifice minuțios situațiile de lucrări. Prin devizul de ofertă se asigură menținerea costurilor, adaugă reprezentanții PMB.

 

Citiți și:

Reabilitarea unei faleze, proiect in pregatire

Cine construieste doua statii de sortare si de tratare a deseurilor

Viitoare hala pentru asamblarea echipamentelor din industria alimentara

Cine are sanse sa faca proiectare de peste 2,5 mil euro

Spatii de birouri si hale de productie pe 22 mii mp, in provincie

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor

 ARENA Constructiilor nov – dec 2017 (click aici)coperta-ac8-mare  ARENA Constructiilor , oct 2017  (click aici) coperta-ac7

 

Un comentariu;

  1. Gaitan Marius said:

    Ideea de a controla intregul vector de realizare a unui obiectiv de constructii s-a dovedit buna si inainte de 1989 cand Centrele de Proiectare erau sub controlul direct al Primariilor. In economia actuala, majoritatea intarzierilor in realizarea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice pentru obiectivele de constructii se datoreaza lipsei Managementului Cerintelor. Cu alte cuvinte, cerintele necesare proiectelor sunt de cele mai multe ori incomplete, inexacte sau incorecte avand totodata si mari intarzieri. Fara o baza solida (cerinte corect si complet colectate si aprobate) nici un proiect nu se poate desfasura in termen. Rezolvarea acestei probleme necesita specialisti in Analiza de Business (Business Analysis) care sa colaboreze strans cu Manageri de Proiect (si acestia sunt deocamdata inexistenti in Primarii – fac referire la Managerii de Proiect cu competente reale, nu la cei care doar ocupa posturi de PM) poate fi solutia salvatoare. Desi d.p.d.v. teoretic Primaria ar putea dezvolta si un compartiment specializat de PM ( de ex. un PMO – Project Management Office), practic aceasta este destul de greu sa se intample pe de o parte datorita supra-dezvoltarii organigramei iar pe de alta parte datorita salariilor pentru acesti specialisti, pe care o Primarie (inca) nu poate sa si le permita – fac din nou observatia ca am pus problema unor Manageri de Proiect competenti (eventual certificati international – ex. de catre Project Management Institute #PMI-USA) si a unor Analisti de Business deasemeni certificati international, similar.

Sus
Translate »