Oferte locuri de munca top

Primariile ascund numele dezvoltatorilor persoane fizice

Blocurile ridicate de unii dintre dezvoltatorii imobiliari persoane fizice au tot felul de probleme. Autoritățile le cunosc și nu pot spune acum că este o surpriză faptul că în Sectorul 5 blocul care a luat foc la sfârșitul săptămânii trecute nu are actele în regulă. Greu de crezut că pe teritoriul administrativ al unei primării a fost ridicat un bloc cu 54 de apartamente despre care edilii nu știau că există.

Situația pe care o cunoaște toată lumea este că autoritățile “închid ochii”. De ce? Este, de asemenea, un răspuns pe care îl cunoaște toată lumea.

Dar ce vrem să semnalăm acum este noua metodă a unor primării de a ascunde numele dezvoltatorilor imobiliari – persoane fizice.

Nu este suficient că există dezvoltatori ca Ilie Ioniță, despre care presa din ultimele zile a relatat că a comis tot felul de ilegalități. Acum primăriile le protejeze identitatea. Nu vorbim de numărul de telefon sau CNP, ci de numele persoanelor fizice care intenționează să construiască locuințe pe care le oferă spre vânzare publicului larg.

Ca să fie clar, nu vorbim de cineva care își construiește o locuință pentru uzul personal, ci de un dezvoltator a cărui afacere este să construiască și să vândă locuințe. Pentru aceste locuințe unii beneficiari se îndatorează la bancă și plătesc rate timp de 30 de ani. În blocul din Sectorul 5 care a ars locatarii nu aveau locuințele în proprietate, ei plăteau ”rate la dezvoltator” în baza unui precontract. Într-un alt bloc al aceluiași dezvoltator, locatarii se plângeau că după șase ani încă nu au contracte pentru furnizarea utilităților.

Ori, când există astfel de situații, primăriile preferă să ascundă numele dezvoltatorilor persoane fizice. Acești oameni fac afaceri, faptul că fac afaceri pe persoană fizică și nu pe persoană juridică nu ar trebui să le creeze un statut special.

Regulamentul GDPR invocat de anumite primării este o scuză lipsită de sens. Cei care construiesc și vând locuințe pe care le oferă spre vânzare populației nu o pot face în anonimat.

In imagini vedeti cum arata documentele publice emise de unele autoritati locale (Primaria Sector 1, PrimăriaBucuresti, Primaria Iasi, Primaria Sector 6)

 

primaria-buc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.6/sept 2018

Sus
Translate »