Oferte locuri de munca top

Primariile, in pericol sa restituie fondurile europene

Multe primării au ajuns în imposibilitate să cofinanțeze proiectele de investiții realizate cu fonduri europene. Ori, nefinalizarea proiectelor poate conduce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor în perioada de eligibilitate a programului.

Guvernul a constatat că efectuarea acestor plăți în acest moment nu poate fi realizată din sursele proprii ale autoritățile administrației publice locale.

Ca urmare, Guvernul intenționează să acorde primăriilor împrumuturi în valoare de peste 172 milioane de euro (800 milioane de lei) pentru investiții.

Primăriile vor putea solicita în cursul acestui an, până la data de 29 noiembrie, inclusiv pentru asociaţiile de dezvoltare intercomunitară, de la Ministerul Finanţelor Publice, contractarea de împrumuturi din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei Statului, pentru asigurarea prefinanţării şi cofinanţării proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile, inclusiv pentru cheltuielile neeligibile asociate proiectelor.

Prevederea este inclusă într-un nou proiect de Ordonanță de Urgență lansat de guvernanți.

Această măsură este prevăzută deoarece autoritățile administrației publice locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale pentru a asigura cota de prefinanțare sau cofinanțare proprie sau pentru a asigura cheltuielile neeligibile aferente proiectelor de investiții.

Guvernanții susțin că este necesară modificarea cadrului legislativ astfel încât beneficiarii care au în implementare proiecte să le poată finaliza.

Nefinalizarea proiectelor poate conduce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor în perioada de eligibilitate a programului, iar efectuarea acestor plăți în acest moment nu poate fi realizată din sursele proprii ale autoritățile administrației publice locale,.

Rambursarea împrumuturilor se va efectua în tranşe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Dobânda aferentă va reprezenta un venit al bugetului Trezoreriei Statului, care se va calcula lunar prin aplicarea ratei dobânzii la soldul împrumutului, începând cu luna acordării împrumutului, şi se va plăti trimestrial, în suma cumulată până la zi.

Pentru neplata la termen a ratelor scadente şi a dobânzilor de plătit la împrumutul acordat va fi calculată o dobândă, pentru fiecare zi de întârziere, la nivelul dobânzii prevăzute în lege, până la data stingerii obligaţiei. Dobânda reprezintă venit al bugetului Trezoreriei Statului.

În proiect este specificat și faptul că împrumuturile contractate din venituri din privatizare de primării se vor putea refinanța prin împrumuturi contractate de la bănci comerciale sau alte instituții de credit.

 

Citiți și:

Stirile zilei

Legatura rutiera dintre doua gari va fi prelungita cu peste 140 mil lei

O importanta cladire de teatru va fi restaurata

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.5/iul-aug 2018

coperta-ac5

Sus