Oferte locuri de munca top

Producatorii de ciment propun valorificarea superioara energetica a deseurilor

O soluție imediată și punctuală care ar ajuta industria cimentului și a varului să înlocuiască o parte din combustibilul fosil este modificarea OUG 196/2005 privind Fondul pentru Mediu pentru a crește obiectivul de valorificare energetică a deșeurilor de la 10% (cât este în prezent) la 25%.

“Este necesar un cadru favorabil de reglementări pentru a susține eforturile industriei către decarbonizare – aceasta fiind atât o prioritate, cât și o misiune strategică pentru noi. Am inițiat un dialog eficient cu autoritățile din România și din Parlamentul European cu privire la impactul diferitelor inițiative legislative asupra industriei și ajustarea legislației pentru a susține obiectivul final – o industrie cu impact scăzut de carbon și care contribuie la tranziția către neutralitatea climatică a societății românești, în ansamblul ei”, a spus Marinela Drăcea, președinta CIROM, patronatul producătorilor de ciment și produse minerale din România.

Viitor centru regional, proiect al unei multinationale

Industria cimentului a identificat trei puncte-cheie de intervenție care susțin tranziția climatică și care contracarează efectele negative ale crizei energetice, impactul conflictului din Ucraina, dar și al dezechilibrelor create de o lipsă de reglementare a emisiilor de dioxid de carbon la granița UE.

  1. Energia. Aproximativ 40% din costul operațional în industria cimentului este reprezentat de energie, iar în cazul industriei varului, costul cu energia crește la aproximativ 60%, deci este esențial ca industria să fie sprijinită să își producă singură o parte din energie, fie cea din surse solare și eoliene, sau de energia produsă prin recuperarea căldurii gazelor reziduale din procese tehnologice industriale.
  2. Co-procesarea. Prin tehnologia de co-procesare, industria înlocuiește combustibilii fosili cu deșeuri sortate nereciclabile, care astfel sunt deviate de la groapa de gunoi. Această măsură ajută autoritățile locale care colectează separat deșeurile să nu mai plătească penalitatea pentru neîndeplinirea obiectivului de reducere a cantității depozitate.
  3. Emisiile de dioxid de carbon. Industria cimentului se confruntă cu lipsa reglementărilor similare de mediu și decarbonizare în statele non-UE. Cum un certificat CO2 a atins și valoarea de aproximativ 100 euro, efectele au început să fie vizibile pe piața cimentului în ultimii ani precum creșterea importurilor din țări non-UE cu 578% în 2021, față de 2016. Soluția pe care industria o propune este accelerarea implementării Mecanismului de ajustare la graniță a emisiilor de carbon (CBAM), în mod complementar alocărilor gratuite pentru o perioadă de testare efectivă de cel puțin 5 ani, urmată de o eliminare treptată a alocărilor gratuite, începând cu 2030.

Singurul ofertant pentru un important contract va primi suma ceruta

Investiția în tehnologii noi este necesară având în vedere că aproximativ 60% din emisiile de CO2 ale unei fabrici de ciment provin din procesul tehnologic, nu din arderea combustibililor.

Producția de ciment din 2021 se ridică la 10,7 milioane de tone, cu o creștere de 1,3% față de anul ante­rior.

Piața locală a cimentului a înre­gistrat o majorare de 0,7% în 2021, la o valoare de 635 de milioane de euro, față de 630 de milioane de euro în 2020, conform datelor furnizate de Insti­tutul Național de Statistică (INS).

Potențialul prognozat al sectorului construcțiilor pentru 2022 este, conform Comisiei Naționale pentru Prognoză, de creștere cu 5,7% a valorii adăugate brute, stimulat de existența planurilor de dezvoltare a proiectelor de infrastructură din cadrul PNRR.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/ mai 2022

Sus