Oferte locuri de munca top

Prognoza: cat de important va fi sectorul constructiilor în următorii trei ani

În următorii trei ani, sectorul construcțiilor va continua să crească, dar ritmul de creștere va fi ceva mai mic, arată Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză în cele mai recente prognoze pentru principalii indicatori economico – sociali ai țării.

Astfel, pentru următorii ani, construcțiile vor avea un trend ascendent, CNSP așteptându-se ca nivelul contribuției sectorului la PIB să fie de 6,2% în acest an, crescând apoi la 7% în 2021, 7,2 % în 2022 și 6,8% în 2023.

La nivel sectorial, CNSP estimează că industria va reveni în a doua parte a anului 2020 astfel încât pe ansamblu creşterea valorii adăugate brute să fie pozitivă.

În ceea ce priveşte sectorul terţiar, se mizează pe dezvoltarea serviciilor cu un aport sporit de valoare adăugată. Acest sector în ansamblu este în continuare principalul susţinător al creşterii economice.

Creşterea economică pe termen mediu se situează la circa 4% anual, formarea brută de capital fix având o dinamică superioară consumului final.

Problemele globale

Chiar dacă tensiunile comerciale dintre SUA şi China au fost, într-o oarecare măsură, atenuate prin semnarea Fazei I a acordului comercial, apariţia şi extinderea coronavirusului ar putea avea efecte nefavorabile în ceea ce priveşte cererea globală. Pe de altă parte, se poate menţiona riscul majorării preţului la energie şi alte mărfuri fungibile, precum şi o volatilitate mai mare a pieţelor valutare, ca urmare a decelerării creşterii economiei chineze care influenţează cererea globală, precum şi din cauza menţinerii unui conflict crescut la scară extinsă în Orientul Mijlociu.

O încetinire mai accentuată a cererii globale ar afecta pe lângă exporturile româneşti, care au dovedit o elasticitate mai ridicată la cererea externă, comparativ cu principalii noştri competitori, Polonia şi Ungaria, şi fluxurile investiţionale către ţara noastră.

CNSP menționează şi factorii de influenţă asociaţi evoluției economiei zonei euro și, îndeosebi, a Germaniei – principalul partener comercial al României – a cărei situație se reflectă atât în zona de cerere agregată prin exporturi, cât și pe zona de producție industrială, acestea fiind puternic corelate (producția industrială autohtonă fiind stimulată printre altele și de exporturi).

 

 

 

Citiți și:

Trei blocuri cu 11 etaje au obtinut autorizatia de construire

5 ha de teren vor fi deblocate pentru o artera rutiera si spatii de locuinte

Birouri si spatii de depozitare, cu aproape 4 mii mp scd

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

 

 

Sus