Oferte locuri de munca top

Programul de investitii in cultura, modificat si votat

Miliardul de euro prevăzut să fie investit în domeniul culturii i-a făcut pe deputați să nu fie întru totul de acord cu senatorii în privința legislației Programului de investiții în acest domeniu.

Camera Deputaților a dat ieri votul final cu privire la aprobarea Programului de investiții în domeniul culturii. Proiectul a primit 160 de voturi pentru, 95 împotrivă și 3 abțineri.

Varianta adoptată de Senat a fost revizuită de comisiile de specialitate din Camera Deputaților, acestea eliminând o parte din modificările aduse de senatori.

Programul de investiţii în domeniul culturii are ca scop asigurarea în regim de urgenţă a fondurilor necesare protejării monumentelor istorice, proprietate publică a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale, care se află într-o avansată stare de degradare şi pentru care există riscul semnificativ de a dispărea în timp scurt.

Deputații au eliminat posibilitatea să facă parte din acest Program achiziția de imobile, monumente istorice și de bunuri culturale mobile clasate, prin exercitarea dreptului de preemțiune al statului, prin autoritățile administrației publice centrale și locale. Această decizie este motivată de faptul Programul de investiții este gestionat la nivel central.

Totodată, Comisia de cultură precizează că autoritățile administrației publice locale, în măsura în care au fonduri prevăzute în buget și în condițiile în care MCIN nu-și exercită dreptul de preempțiune, au posibilitatea să-și exercite dreptul de preempțiune în condițiile Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, cu modificările și completările ulterioare.

Varianta finală a Programului nu include printre beneficiari instituțiile aflate în subordinea autoritățile publice județene/locale, indiferent de sistemul de finanțare. Aceasta întrucât instituțiile subordonate autorităților publice locale sunt finanțate de către acestea și vor fi reprezentate de autorităţile administraţiei tutelare.

De asemenea, Senatul propusese ca și cu cultele să fie beneficiari ai Programului. Această prevedere a fost eliminată întrucât pentru finanțarea cultelor există mecanisme distincte de finanțare.

 

 

 

 

Citiți și:

A fost aprobata construirea unui mare ansamblu comercial

Proiect cu 150 apartamente, in pregatire

Viitor mare complex sportiv, in provincie

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.2/ aprilie 2019

 

Sus
Translate »