Oferte locuri de munca top

Proiect de conservare si restaurare de 30 mil euro

Cel mai cunoscut sit arheologic al țării – Sarmizegetusa Dealul Grădiștii – urmează să intre într-un amplu proces de conservare, restaurare și punere în valoare a tuturor obiectivelor, cu scopul de creștere a numărului de vizitatori. Valoarea totală a investiției depășește suma de 30 de milioane de euro, inclusiv TVA.

Obiectivul ”Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a Sitului arheologic Sarmizegetusa Dealul Grădiștii”- sat Grădiștea de Munte, Comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara.a fost aprobat de edilii județului Hunedoara

Valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 145.411.292 Iei, din care valoarea totală a lucrărilor de construcții-montaj (C+M), inclusiv TVA este de 106.738.766 Iei. Durata de realizare a investiției este de 48 luni.

Proiectul propune realizarea suplimentară a unor lucrări ample, menite să îmbunătățească infrastructura de cercetare și administrare a sitului, a unor lucrări extinse de restaurare și conservare a tuturor obiectivelor sitului în scopul valorificării durabile, precum și a dezvoltării culturale și păstrarea identității românești.

Intervențiile directe sunt cele care operează cu și asupra materiei monumentului istoric.

Acestea cuprind operațiuni de conservare, incluzând tratamente de consolidare, conservare și înlăturare a factorilor de degradare; operațiuni de restaurare, care prevăd adaosuri de materiale în scopul asigurării integrității elementelor vizate și repoziționări de elemente, care urmaresc restabilirea datelor arhitecturale ale monumentului și recuperarea dimensiunii verticale, acolo unde elementele conservate o permit.

Intervențiile de restaurare arhitecturală urmaresc evidențierea topografiei antice a terenului, refacerea suprafețelor minerale corespunzătoare suprafețelor circulabile și configurarea siluetei unor piese arhitecturale care intrau în componenta templelor antice.

Intervențiile cu rol tehnic cuprind sistematizarea verticală, drenurile, lucrările de consolidare a versanților, amenajările peisagere, plantațiile.

Sunt propuse, de asemenea, intervenții hidrotehnice și geotehnice pentru scurgerea controlată a apelor pluviale, pentru stoparea eroziunii solului, precum și a alunecărilor de teren înregistrate în zona estică a Zonei sacre.

Ansamblul de la Sarmizegetusa Regia este cea mai importantă așezare dacică, fiind identificate însă și construcții realizate în epoca romană (fortificația, băile romane). Aflată pe vârful unei stânci, la circa 1.200 de metri înalțime, Sarmizegetusa a fost centrul strategic al sistemului defensiv și religios dac din Munții Oraștiei. Cuprindea șase citadele precum și alte elemente cu caracter defensiv.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/oct 2019

Sus
Translate »