Oferte locuri de munca top

Proiectele imobiliare vor fi modificate de noua lege a spatiilor verzi

Noua Lege a spațiilor verzi va avea efecte și asupra proiectelor imobiliare. Proiectul legislativ a fost votat de Senat în noiembrie 2018 și acum a ajuns la Camera Deputaților, urmând să fie supus dezbaterii plenului.

Documentațiile de urbanism conțin prevederi privind suprafața minimă alocată spațiilor verzi. De multe ori proiectanții includ în calculul acestei suprafețe minime și acoperișurile sau teresele înierbate.

Or, potrivit noului proiect de lege ”nu constituie spații verzi jardinierele și elementele de construcții care înglobează vegetație, precum acoperiș, balcon, terasă, atrium, perete interior sau exterior.”

Totodată, proiectul mai prevede că lucrările de conservare sau de amenajare a spațiilor verzi se vor face pe baza unei autorizații de construire, iar lucrările de intervenție asupra vegetației aferente spațiilor verzi se vor face pe baza unui plan anual de gestionare a vegetației.

Construcțiile, lucrările și amenajările executate fără autorizație pe spațiile verzi vor putea fi desființate pe cale administrativă, fără emiterea unei autorizații de desființare, fără sesizarea instanțelor judecătorești și pe cheltuiala contravenientului.

Amenzile pentru încălcarea prevederile noii legi a spațiilor verzi pot ajunge la 100.000 de lei în cazul în care sunt distruse, sau deteriorate drumurile, aleile, instalațiile tehice, dotările și echipamentele de pe spațiile verzi.

In plus, contravenientul va fi obligat să aducă zona distrusă la starea inițială pe cheltuială proprie.

Proiectul de Lege pentru modificare legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor este propus să fie dezbătut de Camera Deputaților până la finele acestei luni.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

 

 

 

Sus