Oferte locuri de munca top

PSD in moment de cotitura

O scrisoare deschisă care cere demisia lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor  a fost semnată de vicepreşedintele PSD Paul Stănescu, viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, de Gabriela Firea, vicepreşedinte PSD şi primar general al Capitalei, de Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PSD şi vicepreşedinte al Senatului.

Totodată, Biroul de presă al partidului informează că social-democraţii se vor reuni într-o şedinţă a Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD vineri, 21 septembrie.

Semnatarii susţin că în pofida rezultatelor economice pozitive, în mod paradoxal Partidul Social Democrat scade în preferinţele electoratului, cercetările sociologice indicând o opţiune de vot cuprinsă între 25% și 30%, cu mult sub scorul obţinut de partid la alegerile parlamentare din anul 2016 (47%).

De asemenea, preşedintele partidului, Liviu Nicolae Dragnea, este cotat în sondajele de opinie cu 7% – 12% din preferinţele electoratului, cu mult sub cota partidului, fiind de altfel cel mai contestat lider politic din România ultimilor ani.

În plus, situaţia actuală a PSD trebuie văzută şi în contextul unor mişcări sociale de contestare, tot mai consistente şi mai radicale, al creşterii gradului de polarizare a societăţii româneşti (pro şi contra PSD).

„Partidul Social Democrat şi guvernul său sunt parte a unor conflicte interne, care au răbufnit şi vor continua să se accentueze. Modul în care au fost desemnaţi cei trei candidaţi la funcţia de prim-ministru şi membrii Guvernului, fără niciun set valid de criterii necesare pentru o guvernare performantă, a adâncit conflictele latente din partid şi a generat neîncredere în rândul alegătorilor. Moţiunea de cenzură împotriva propriului Guvern, instalarea a nu mai puţin de trei Guverne în 19 luni, schimbările neexplicate ale unor miniştri sunt elemente percepute în mod negativ de electoratul PSD. Congresul din luna martie 2018 nu a generat o îmbunătăţire a funcţionării partidului, cu implicaţii asupra imaginii şi percepţiei publice în rândul electoratului propriu, dar şi al societăţii în ansamblu. PSD se află într-un război permanent, purtat pe prea multe fronturi, cu o parte importantă a societăţii româneşti: preşedintele României, partidele politice din Opoziţie, SRI, SPP, Ministerul Public, DNA, societatea civilă etc. Agenda publică a fost acaparată de teme precum Corupţia, schimbările din Justiţie,«Statul Paralel», de protocoalele de colaborare cu SRI, care au acoperit, în planul dezbaterii publice, rezultatele guvernării în domeniile economic şi social. La aceasta se adaugă o strategie de comunicare publică deficitară a partidului, care doar a reacţionat defensiv şi ineficient la atacurile venite din toate părţile, în loc să fie pro activ şi să impună temele de discuţie”, se explică în scrisoare. Semnatarii mai arată că „toate luările legitime de poziţie pe tema «Statului Paralel» a abuzurilor comise în justiţie, în baza protocoalelor ilegale dintre SRI şi diverse instituţii, au fost contracarate cu ideea că PSD acţionează din interes propriu, în beneficiul unor lideri sau acoliţi ai acestora”.

„În faţa situaţiei de criză, pentru a evita izolarea internaţională a ţării şi pierderea încrederii în PSD”, iniţiatorii documentului propun o serie de acţiuni: demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al partidului şi din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor; asigurarea interimatului conducerii PSD de Viorica Dăncilă, preşedinte executiv, până la organizarea unui Congres extraordinar, în prima parte a anului 2019; democratizarea vieţii interne de partid şi asigurarea funcţionării statutare a structurilor interne – Birou Permanent Naţional, Comitet Executiv, Consiliul Naţional, departamente etc.; menţinerea coaliţiei PSD-ALDE, singura garanţie a continuării programului de guvernare; negocierea susţinerii parlamentare a Guvernului de către UDMR, minorităţi naţionale, parlamentari independenţi; îmbunătăţirea actului de guvernare şi consolidarea echipei guvernamentale.

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.6/sept 2018

Sus