Oferte locuri de munca top

Randamente mari pentru investitii in cladiri de birouri

Anul 2018 va atrage cel mai probabil cel puțin același volum de investiții pe piața imobiliară ca și anul precedent, chiar dacă în primul trimestru al acestui an creșterea economică a încetinit, sunt de părere consultanții de la Crosspoint Real Estate.

Randamentele investițiilor imobiliare au rămas aproximativ aceleași ca anul trecut, cele pentru birouri scăzând cu 0.25% în timp ce randamentele în zona de retail au crescut ușor cu 0.25%.

Evoluția pieței autohtone de investiții va fi influențată anul acesta de faptul că produsele imobiliare disponibile pe piață sunt mai numeroase, în special pe segmentul de birouri, că unele tranzacții începute anul trecut au fost amânate, precum și de un interes crescut din partea unor investitori străini noi pentru piața românească.

Un aspect pe care consultanții imobiliari citați spun că l-au observat deja în primul semestru și care va continua să existe pe parcursul lui 2018 este faptul că noi investitori își fac apariția pe piață românească, încurajați de rezultatele investitorilor consacrați.

O altă schimbare ar putea apărea o dată cu interesul crescut al unor actori interni care au testat piața în ultimii ani. Dominată de investitori străini, în special fonduri de investiții sud-africane, România a devenit un punct de intrare pentru instituțiile din Africa de Sud care doresc să își extindă portofoliile în Europa Centrală și de Est. Piața românească de investiții înregistrează cel mai ridicat nivel din Europa al randamentelor investiționale (7.25% – 7.5% pentru clădiri de birouri). ”Luând în considerare condițiile economice relativ stabile ne putem aștepta la o creștere a interesului investitorilor străini pentru România și la o potențială compresie a randamentelor”, susțin cei de la Crosspoint.

Până la sfârșitul anului, volumul investițiilor imobiliare va atinge cel mai probabil nivelul de 1 miliarde de euro de anul trecut. Clădirile de birouri vor continua să fie produsele cele mai căutate. O dată cu livrarea de noi proiecte industriale și cu nevoia de expansiune a jucătorilor existenți, există șanse ca până la sfârșitul anului acest segment să înregistreze câteva tranzacții importante. Activitatea investițională pe piața de retail se va concentra cel mai probabil pe piețele secundare. Capitala va rămâne destinația de top pentru investitori, datorită accesului la produsele de calitate, a disponibilității forței de muncă calificate și a prezenței celor mai importanți operatori economici din țară

În primul semestru al acestui an, randamentele investițiilor imobiliare din București au fost de 7,25% pentru birouri, 8,5% pentru spații industriale și 7% pentru centre comerciale, potrivit Crosspoint.

Deși în primul trimestru al lui 2018 piața de investiții nu a avut o evoluție semnificativă, în trimestrul II volumul tranzacțiilor a crescut, echilibrând valoarea totală a investițiilor pentru primul semestru al acestui an. Chiar dacă nivelul investițiilor nu l-a atins pe cel din primul semestru al anului trecut, fiind mai mic cu 20% decât în S1 2017, acesta a ajuns la 428 milioane euro, cu tranzacții 384 milioane euro în trimestrul al doilea.

Cea mai intensă activitate de investiții s-a înregistrat pe segmentul de birouri, cu o cotă de 65% din valoarea totală a tranzacțiilor. Cea mai importantă tranzacție pe acest segment  (170 milioane euro) a fost vânzarea complexului de birouri Oregon Park din București către Lion’s Head Investment, un fond de investiții cu capital sud-african și un jucător nou pe piața românească de investiții.

Cu o cotă de 32% din total investiții, sectorul de retail a înregistrat o tranzacție semnificativă în București, unde Militari Shopping Center a fost vândut pentru 95 milioane euro  unui alt investitor din Africa de Sud, MAS RE. Celelalte două orașe unde câteva produse de retail de mici dimensiuni au atras investitori au fost Sibiu și Brașov.

Din cauza deficitului de produse noi, pe piața industrială s-a înregistrat o singură tranzacție importantă, în Brașov, unde WDP a achiziționat un proiect industrial de 20.000 mp pentru 11 milioane euro.

 

Cititi si

Mare proiect rutier, evaluat la 100 mil euro

Cu finantare si autorizatie obtinute, un mare proiect poate demara

Peste 190 mil lei pentru modernizarea unui mare aeroport

5 ha pentru construirea de blocuri cu cate 9 si 3 etaje

Construirea unui mare ansamblu imobiliar va demara pana la finele acestui an

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr.6/sept 2018

Sus