Oferte locuri de munca top

Reducerile de impozit risca sa fie anulate

Reducerile de impozit de care urmau să beneficieze operatorii economici începând de anul viitor ar putea să fie nu mai fie aplicabile. Proiectul de legiferare a Ordonanței de Urgență care stipula aceste reduceri a fost respins de către Senat, în ședința de ieri. De asemenea, și comisiile de specialitate din cadrul legislativului au avizat negativ noile prevederi.

Ordonanța de Urgență are în vedere reducerea impozitului pentru operatorii economici care înregistrează capitaluri proprii pozitive, precum și pentru cei care majorează anual aceste capitaluri în vederea dezvoltării activității.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2021 și până în anul 2025, contribuabilii ar putea beneficia de reduceri ale impozitului în trei cazuri:

* 2%, în cazul în care capitalul propriu contabil, în anul pentru care datorează impozitul, este pozitiv. Pentru contribuabilii care au obligația constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie să îndeplinească, concomitent și condiția de a fi la nivelul unei valori cel puţin egale cu jumătate din capitalul social subscris;

* dacă înregistrează o creștere anuală a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datorează impozitul față de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul precedent și îndeplinește concomitent condiția de mai sus.

În acest caz, reducerile au următoarele valori:

– 5% pentru intervale de creștere anuală a capitalului propriu ajustat de până la 5%, inclusiv

– 6% pentru intervale de creștere anuală a capitalului propriu ajustat de peste 5% și până la 10% inclusiv

– 7% pentru intervale de creștere anuală a capitalului propriu ajustat de peste 10%  și până la 15% inclusiv

– 8% pentru intervale de creștere anuală a capitalului propriu ajustat de peste 15% și până la 20% inclusiv

– 9% pentru intervale de creștere anuală a capitalului propriu ajustat de peste 20% și până la 25% inclusiv

– 10% pentru intervale de creștere anuală a capitalului propriu ajustat de peste 25%.

* 3% pentru creșterea capitalului propriu ajustat al anului pentru care se datorează impozitului față de capitalul propriu ajustat înregistrat în anul 2020, dacă se îndeplinește și condiția de a se fi înregistrat capitaluri proprii contabile pozitive.

Procentele de creștere a capitalului propriu ajustat în anul pentru care se datorează impozitul față de anul 2020 sunt:

– pentru anul 2022, procentul minim de creștere a capitalului propriu ajustat este de 5%

– pentru anul 2023, procentul minim de creștere a capitalului propriu ajustat este de 10%

– pentru anul 2024, procentul minim de creștere a capitalului propriu ajustat este de 15%

– pentru anul 2025, procentul minim de creștere a capitalului propriu ajustat este de 20%

În condițiile în care sunt îndeplinite două sau trei din condițiile de aplicare a reducerii, procentele se cumulează.

De asemenea, este propusă prelungirea datei pentru calculul și depunerea declarației anuale de impozit pe profit/venituri și impozit specific, de la 25 februarie / 25 martie anul următor la data de 25 iunie inclusiv a anului următor.

Prevederi legate de bonificație, deja în vigoare, ar putea fi eliminate

Ordonanța de Urgență mai are în vedere că pentru definitivarea impozitului pe profit aferent anului fiscal prin declarația anuală privind impozitul pe profit, bonificația va fi scăzută din valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal. În cazul în care bonificația depășeste valoarea impozitului pe profit aferent anului fiscal, suma aferentă bonificației care se ia în calcul este la nivelul valorii impozitului respectiv.

Aceste prevederi sunt deja în vigoare.

Bonificația se acordă și pentru impozitul pe profit datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială, care se stinge cu impozitul pe profit de recuperat din anii fiscali precedenți. Aceste prevederi se aplică și pentru stingerile efectuate pentru impozitul pe profit datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială aferente trimestrelor I și II ale anului 2020.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus