Oferte locuri de munca top

Reguli noi pentru dezvoltatorii imobiliari

În condițiile în care doar 38% din consumatori au încredere că nu sunt înșelați atunci când cumpără o locuință, sector întrecut numai de cel al mașinilor second hand, doi parlamentari au inițiat un proiect de lege pentru reglementarea domeniului dezvoltării imobiliare.

Scopul propunerii este acela de a institui standarde minimale în domeniul dezvoltării imobiliare și al construcțiilor, asigurarea unor bune practici în procesul de marketing și de vânzare, precum și standarde în relațiile dintre cumpărători și dezvoltatori/constructori.

Astfel, dezvoltatorii vor trebui să promoveze locuința doar prin specificații precise, inclusiv printr-o descriere clară a prețurilor, a taxelor și a serviciilor propuse.

În plus, dezvoltatorul va trebui să ofere cumpărătorului informații precise și demne de încredere cu privire la garanția locuinței și aspectele cuprinse în conținutul acesteia. Propunerea legislativă îl ajută pe cumpărător să beneficieze de următoarele informații încă din faza inițială a negocierilor sau a antecontractului:

* prezentarea unui model de Antecontract – în scris

* explicații cu privire la toate prevederile Ante/Contractului

* descrierea detaliată a locuinței, detalii cu privire la orice servicii de management și organizare, care vor intra în atribuțiile dezvoltatorului și costul estimat al acestora, detalii cu privire la orice serviciu și costul aferent ce va fi prestat de către Cumpărător

* o explicație cu privire la întinderea și acoperirea garanției, detalii legate de dezvoltator, inclusiv denumirea legală completă, date de contact, adresă, detalii în legătură cu orice terță parte care reprezintă dezvoltatorul, inclusiv denumirea legală completă, date de contact și detalii, adresă și statutul legal

* detalii cu privire la modul de întocmire a unei reclamații/plângeri.

Totodată, în cazul unei reclamații/plângeri din partea cumpărătorului cu privire la încălcarea reglementărilor legii de către dezvoltator, se va implementa o procedura alternativă de mediere a litigiilor.

În cazul în care un cumpărător efectuează plata unui avans sau a unei garanții în baza informațiilor conținute în anunțul de publicitate sau prospect sau în baza oricărui model de apartament, parcelă sau clădire, și suferă o pierdere sau daună, din cauza unei declarații false sau incorecte inclusă în aceasta, el va fi despăgubit de către dezvoltator.

De asemenea, este propus ca dezvoltatorii să nu poată pretinde sau accepta o sumă mai mare de 10% din costul apartamentului, parcelei sau clădirii, ca plată în avans sau o taxă de rezervare, din partea cumpărătorului, fără a încheia în prealabil o promisiune de vânzare, înscris autentic, cu o astfel de persoană și fără să autentifice acel antecontract de vânzare.

Intrucât proiectul necesită o amplă dezbatere așteptăm opiniile si comentariile dvs pe adresa de email redactie@arenaconstruct.ro

Descărcați aici Propunerea legislativă

 

 

 

 

 

Citiți și:

Un ansamblu cu 2.000 apartamente va fi construit in Capitala

Un dezvoltator va construi un mini orasel la munte si mai multe blocuri in Otopeni

Cazinoul Constanta, pregatit din nou pentru licitarea reabilitarii

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.2/ aprilie 2019

Un comentariu;

  1. Victor said:

    Dacă dezvoltatorii imobiliare nu vor impune o selecție a …….ag. imobiliari!!! Din piața. Nimic nu se va schimba.

Sus