Oferte locuri de munca top

Revolutie in domeniul cladirilor, initiata de Bruxelles

Îmbunătățirea radicală a performanțele energetice ale clădirilor din Uniunea Europeană reprezintă scopul ”Strategia privind valul de renovări ale clădirilor” lansată de Comisia Europeană.

Conform executivului comunitar, peste 220 de milioane de clădiri din statele membre, ce reprezintă 85% din stocul construit, au fost construite înainte de 2001, iar între 85 și 95% dintre aceste clădiri vor mai fi utilizate și în 2050.

În prezent clădirile sunt responsabile pentru 40 % din consumul de energie al UE și 36% din emisiile de gaze cu efect de seră, dar numai 1% din clădiri sunt supuse in fiecare an unor renovări pentru creșterea eficienței energetice.

Prima țintă a Strategiei este ca până în 2030 să fie renovate din punct de vedere energetic 35 de milioane de clădiri.

Pentru acesta executivul comunitar va revizui Directiva privind eficiența energetică și Directiva privind performanța energetică a clădirilor și va propune criterii mai dure pentru Certificatele de Performanță Energetică la clădirile noi.

De asemenea, vor fi stabilite standarde minime de performanță energetică pentru clădirile existente și va fi impusă obligația ca toate clădirile administrației publice să fie renovate energetic.

Clădirile din UE vor trebui să folosească în măsură mult mai mare sursele de energie locale și cele regenerabile și, în plus, clădirile de locuit cu soluții constructive sustenabile și cu performanțe energetice ridicate trebuie să devină suficient de ieftine pentru cei cu venituri medii sau mici.

În acest scop Comisia are în vedere crearea unui nou ”Bauhaus European”, un proiect interdisciplinar, coordonat de un consiliu consultativ format din experți externi care include oameni de știință, arhitecți, proiectanți, artiști, urbaniști și societatea civilă.

În ceea ce privește sursele de finanțare pentru această Strategie, CE precizează că din cele 672 de miliarde de euro care vor fi alocate prin Facilitarea de Relansare și Reziliență 37% vor fi alocate în mod expres cheltuielilor care vizează  protecția mediului, inclusiv creșterea performantelor energetice ale clădirilor.

Alte finanțări vor veni din Fondurile de Coeziune în exercițiul bugerat 2021-2027, mai afirmă executivul de la Bruxelles.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2020

Sus