Oferte locuri de munca top

Salariile din constructii, din nou in usoara crestere

Salariul mediu net în sectorul construcțiilor a revenit pe trend de creștere în luna mai a acestui an, după scăderea din luna aprilie, conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică.

Astfel, de la începutul anului până în aprilie, salariile nete au crescut în medie de la lună la lună cu peste 1%, înregistrând apoi în luna aprilie o scădere de 2%, după care au revenit pe creștere.

Salariul mediu net în construcții a fost în luna mai de 3.027 lei, mai mare cu 0,63% față de luna precedentă.

Comparativ cu luna mai 2019, creșterea salarială este de 4,7%.

Salariul mediu brut în sectorul construcțiilor a fost de 4.064 lei în luna mai, în creștere cu 3% față de luna mai 2019.

La nivelul întregii economii, câştigul salarial mediu nominal brut a fost în luna mai de 5.188 lei, iar cel net a fost de 3.179 lei, în creștere cu 2,1%, respectiv 2,5% față de luna mai a anului trecut.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (7.772 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.394 lei).
Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici ca urmare a încetarii stării de urgenţă şi a introducerii unor măsuri de relaxare, a realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi a ”disponibilizărilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice”, după cum se precizează în comunciatul INS.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, astfel:

* în învăţământ (+5,4%), ca urmare a plăţii cu ora a cadrelor didactice

* în sănătate şi asistenţă socială (+3,2%), ca urmare a continuării acordării stimulentului de risc pentru personalul medical implicat în tratarea pacienţilor cu COVID-19

* administraţia publică (+1,0%).

 

 

 

Citiți și:

Zona industriala din Bucuresti, pregatita pentru un mare ansamblu rezidential

68 mil de euro, pentru reabilitari de drumuri si poduri, in 23 de judete

O multinationala construieste locuinte de serviciu langa Capitala

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2020

 

Sus
Translate »