Oferte locuri de munca top

Salini Impregilo asteapta peste 13 mil euro de la statul roman

Grupul Salini Impregilo așteaptă să primească de la statul român peste 13 milioane de euro, în urma contractului încheiat pentru Autostrada Orăștie – Sibiu.

Salini Impregilo funcționează în România din iulie 2011 în urma începerii lucrărilor pentru tronsonul Orastie – Sibiu (Lot 3).

În iulie 2013, a fost atribuit un al doilea contract pentru realizarea lotului 2 al unei alte porțiuni de autostradă dintre orașele Lugoj și Deva.

Cele două contracte fac parte dintr-un proiect rutier mai larg numit Coridorul IV Pan-European, care trece prin România de la Nâdlac (la granița cu Ungaria) prin Pitești și ajunge la Constanța.

Ambele contracte au fost încheiate cu Compania Națională de Drumuri și Autostrăzi din România (CNAIR) și 85% din valoarea contractelor este finanțată cu fonduri structurale ale UE și 15% de guvernul român.

Contractul Orăștie – Sibiu prevedea construcția a 22,1 km de autostradă cu două benzi (plus benzile de urgență relevante).

Progresul contractului a fost afectat în mod negativ de o serie de evenimente în afara controlului Grupului, cum ar fi alunecările de teren neprevăzute pe aproximativ 6,6 km de traseu.

În ciuda acestui fapt, lotul a fost livrat clientului și a fost deschis traficului la 14 noiembrie 2014, în timp ce lucrările suplimentare necesare în urma alunecărilor de teren erau încă în curs de finalizare.

În pofida primei hotărâri favorabile de către DAB și a acordării Grupului a unei sume de aproximativ 6 milioane euro, clientul a refuzat să recunoască natura imprevizibilă a alunecărilor de teren și să plătească sumele datorate.

În iunie 2015, Grupul a oprit activitatea din cauza neplătirii sumelor acordate de DAB.

În septembrie 2015, Salini Impregilo a prezentat o cerere de arbitraj și prima atribuire parțială a sumei a fost emisă în martie 2017 pentru un echivalent de aproximativ 18 milioane EUR. Între timp, în ianuarie 2016, când lucrările se aflau la un nivel de finalizare de 99,9%, în urma unor dispute între părți, clientul a reziliat contractul și a aplicat garanțiile contractuale de aproximativ 13 milioane euro la 20 aprilie 2016, motivând decizia unilaterală ca fiind din cauza presupusei nerezolvări a neconformităților notificate de conducerea lucrărilor. Rezilierea contractului a fost formal contestată. La finalul lunii iunie, erau în curs două proceduri, potrivit raportului semestrial al Grupului: 1. o procedură de arbitraj administrativ în fața Camerei de Comerț Internațional de la Paris pentru întârzieri și costuri suplimentare, al căror rezultat este de așteptat în mod rezonabil pentru 2019; 2. o procedură DAB privind restituirea sumelor aplicate în aprilie 2016 (13 milioane euro), după care va avea loc probabil o altă audiere de arbitraj în 2019. Directorii Salini Impregilo sunt încrezători că argumentele companiei vor fi acceptate la sfârșitul litigiului susținut prin avizul consilierilor legali. Au apărut costuri neprevăzute, iar Grupul și-a prezentat în consecință cererea de examinare suplimentară.

 

 

 

Citiți și:

Investitori turci pregatesc construirea unui mare ansamblu rezidential in București

Ansamblu cu circa 170 de apartamente, in autorizare in Sectorul 1

Care materiale de constructii s-au scumpit cel mai mult anul acesta

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

Sus