Oferte locuri de munca top

Schimbari in achizitiile publice: termene, controlul ex-ante si sistem de sanctiuni

Sunt în pregătire mai multe modificări ale prevederilor legale din domeniul achizițiilor publice. Aceste schimbări vor fi implementare printr-o Ordonanță de Urgență, ce a fost discutată în ședința de ieri a Guvernului.

Actul normativ vizează înființarea completelor specializate în achiziții publice la nivelul curților de apel, pentru a simplifica procedura.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a spus că draftul de act normativ este în curs de finalizare: ”Acesta are atât partea de complet de judecată specializat pentru procedurile de achiziție publică, însoțit de un pachet de măsuri pentru respectarea termenelor procedurale care sunt cuprinse acum în legislație, și o componentă pe partea de procedură care privește Agenția Națională de Achiziții Publice, unde controlul ex-ante, cel specific pentru aceste tipuri de proceduri, dorim să îl disciplinăm, de asemenea.”

Astfel, vor fi fixate termele limită pentru avizarea documentațiilor de licitație la ANAP. Totodată, va fi pus în aplicare și un sistem de sancțiuni pentru personalul care este implicat în procesul de exercitare a controlului ex-ante, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

Premierul Ludovic Orban a explicat: ”Deci, practic, pe procedură, ai avizul acordat ANAP pe documentaţii de licitație, ai adjudecarea care este făcută de beneficiar, cel care derulează licitaţia, şi după aceea trebuie să avem doar două nivele – Consiliul Național pentru Soluţionarea Contestațiilor, iar dacă cineva e nemulțumit de soluția CNSC să nu se poată duce decât la completele specializate la nivelul curţilor de apel. Așa era gândit mecanismul”.

Sistemul de sancțiuni va avea rolul de a nu mai permite ca întârzierile din procedurile de achiziție publică să fie un impediment în implementarea proiectelor.

”Aţi văzut ce am păţit, pe proceduri, cu cele două tronsoane de cale ferată, Braşov-Apaţa, Caţa-Sighișoara, unde, practic, în loc să se valideze şi decizia CNSC, şi decizia instanţei de fond, Curtea de apel a inventat o altă soluție şi continuă să judece o speţă care, în mod normal, ar fi trebuit rezolvată imediat. Din cauza asta pierdem fonduri europene, efectiv”, a completat premierul.

Simplificările în cursul procedurilor de achiziție

Un draft de Ordonanță este în curs de finalizare și pentru simplificările procedurilor de achiziție. Executivul urmărește instituirea unui sistem de resposabilizare la nivelul beneficiarilor.

Ministrul Fondurilor Europene susține că multe proceduri pot fi simplicate ”pentru că o simplă solicitare de reavizare nu trebuie considerată ca și un aviz inițial. Deci procedura nu ar trebui să fie parcursă încă o dată de către agențiile de mediu. De toți avizatorii care sunt implicați în acest proces… Din acest punct de vedere, e o sarcină pe care ne-am asumat-o prin programul de guvernare, aceea de a asigura debirocratizarea și simplificarea procedurală”.

 

 

Citiți și:

Peste 6 ha, pregatite pentru dezvoltari rezidentiale

Cum merg precontractarile in cadrul primei etape a unui proiect mare

O mare companie vrea sa isi extinda capacitatea de productie si depozitare

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus