Oferte locuri de munca top

Schimbari in atestarea verificatorilor si expertilor din constructii

Reintroducerea cerinței de experiență în proiectare și organizarea unei sesiuni unice de examinare se numără printre modificările propuse pentru procesul de atestare a verificatorilor de proiecte și a experților tehnici în construcții.

Noile prevederi au fost propuse în cadrul unui proiect de ordin, lansat în consultare publică.

Astfel, urmează să fie reintrodusă cerința de eligibilitate de experiență în proiectare, necesară pentru exercitarea profesiei reglementate de verificator de proiecte, cerință eliminată în anul 2018.

Condiția de experiență profesională a fost propusă pe baza feedback-ului informal al specialiștilor din domeniu, precum și din cauza procentului scăzut de promovabilitate a celei mai recente sesiuni de atestare, din perioada septembrie-octombrie 2018.

Mai exact, experiența profesională necesară pentru participarea la examenele de atestare tehnico-profesională a verificatorilor de proiecte și/sau experților tehnici va consta în desfășurarea de activități de proiectare/de cercetare în construcții după absolvirea studiilor universitare de licență cu diplomă de inginer diplomat/inginer/ arhitect/ de licență eliberată de către o instituție de învățământ superior acreditată de cel puțin:

* pentru susținerea examenelor de atestare tehnico-profesionale a verificatorilor de proiecte 8 ani în activități de proiectare/de cercetare în construcţii în domeniul/ subdomeniul sau specialitatea în care solicită atestarea tehnico-profesională sau  cumulat, 12 ani în activități de proiectare/de cercetare/ de execuție în construcţii în domeniul/subdomeniul sau specialitatea în care solicită atestarea tehnico-profesională, din care cel puțin 4 ani în activități de proiectare;

* pentru susținerea examenelor de atestare tehnico-profesională a experților tehnici 12 ani în activități de proiectare/cercetare în construcţii în domeniul/subdomeniul sau specialitatea în care solicită atestarea tehnico-profesională sau 14 ani în activități de proiectare/de cercetare/ de execuție în construcţii în domeniul/subdomeniul sau specialitatea în care solicită atestarea tehnico-profesională, din care cel puțin 4 ani în activități de proiectare.

De asemenea, în prezent sunt probleme în privința structurării domeniilor de atestare și nu s-a putut organiza un examen până la corectarea acestora.

Cum numărul de solicitări de înscriere pentru susținerea examenelor de atestare este unul foarte mare, a fost propusă organizarea unei sesiuni unice de examinare. În cadrul acesteia, domeniile și specialitățile vor fi stabilite conform noului proiect de ordin, dar vor fi aplicate condițiile de studii și vechime în vigoare în acest moment.

Totodată au fost aduse clarificări în ceea ce privește verificarea/ expertizarea pentru cerința fundamentală „utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”. Acest domeniu de atestare a fost eliminat pentru a evita situațiile în care se caută specialiști atestați într-un domeniu pentru care nu exista nici bibliografie, nici reglementări care să nu se suprapună pe cele în vigoare.

 

Descărcați aici Procedura privind atestarea verificatorilor de proiecte şi a experților tehnici în construcții – proiect de ordin

 

 

 

 

 

 

 

Citiți și:

Cladire rezidentiala intr-o zona exclusivista a Capitalei, proiect al unui cunoscut om de afaceri

Construirea unui centru medical a fost autorizata

Sali de evenimente, cu 600 de locuri, in pregatire in provincie

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Un comentariu;

  1. Muntea Cornel said:

    Rectific La specialitatea It sa fie specificate si instalatiile de desfumare

Sus
Translate »