Oferte locuri de munca top

Simplificari pentru finantarea proiectelor de apa si apa uzata

Au fost simplificate procedurile de elaborare și de aprobare a cererilor de finanțare pentru proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii de apă și canalizare, implementate în cadrul POIM.

Potrivit unei Hotărârii de Guvern nr 813 publicată în Monitorul Oficial, schimbările au fost efectuate în cadrul Metodologiei de analiză cost-beneficiu pentru investițiile în infrastructura de apă.

Astfel, va fi aplicată o rate standard (rată forfetară) pentru determinarea cuantumului investițiilor din fonduri nerambursabile ce pot fi susținute prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), în actuala perioadă de programare.

Măsura a fost necesară pentru accelerarea aprobării proiectelor majore de către Comisia Europeană, precum și pentru asigurarea unui portofoliu de proiecte care să contribuie la atingerea obiectivelor de dezvoltare a României, respectiv accesul la servicii de alimentare cu apă și canalizare.

Pentru perioada 2014 – 2020, determinarea nivelului de cofinanțare a UE pentru proiectele generatoare de venit va presupune trei variante:

 aplicarea proporțională a veniturilor nete actualizate (cunoscută anterior ca metoda diferenței de finanțat);

 rată forfetară;

 scăderea ratei de cofinanțare pentru o axă prioritară selectată.

În scenariul ”Aplicarea proporțională a veniturilor nete actualizate”, rata de sprijin este calculată drept partea din investiție care nu poate fi acoperită prin veniturile nete generate de proiect, ambele exprimate la valoarea netă actualizată, mecanism cunoscut din perioada 2007-2013.

Pentru proiectele finanțate prin POIM 2014-2020, în cazul aplicării ratei forfetare, rata se stabilește de către autoritatea de management POIM în baza unei metodologii, bazată pe date istorice corecte și complete.

În timp ce creșterile tarifare bazate pe metoda de stabilire a tarifului reprezintă baza de proiecție a veniturilor incrementale ale proiectului, costurile utilizate în analiza fluxului de numerar actualizat pentru calculul diferenței de finanțat ar putea să nu includă elemente contabile fără efect de trezorerie, cum ar fi amortizarea și rezervele pentru situații neprevăzute.

Pe de altă parte, costurile de înlocuire care urmează să fie suportate în timpul perioadei de analiză (de exemplu, pentru echipamentele electromecanice cu o durată de viață economică mai scurtă) sunt incluse în calculul diferenței de finanțare, drept costuri (actualizate) de operare și întreținere.

 

Descărcați aici Hotărârea de Guvern

 

 

 

 

Citiți și:

Teren de circa 23 mii mp, pregatit pentru dezvoltarea unui ansamblu imobiliar

Un teren de circa 5 ha va fi reglementat urbanistic

Viitor parc logistic, pe aproape 3 ha, intarziat de birocratie

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus