Oferte locuri de munca top

Somajul tehnic si pentru angajatii din sectorul public

Cum în prezent angajații din sectorul public nu pot intra în șomaj tehnic, nu pot să își desfășoare activitatea de la domiciliu și nu pot avea un program redus de la 5 la 4 zile, legislația ar putea fi modificată pentru ca aceste prevederi să fie posibile.

O propunerea legislativă în acest sens a primit avize favorabile din partea comisiilor de specialitate din cadrul Camerei Deputaților, fiind de asemenea înscrisă de ordinea de zi a acesteia.

Inițiatorii susțin că în prezent Codul administrativ nu cuprinde prevederi pe baza cărora raportul de serviciu al funcționarilor publici ar putea fi suspendat prin decizia unilaterală a conducătorului autorității sau instituției publice în cadrul căreia aceștia își desfășoară activitatea, similar prevederilor art 52 și 53 din Codul Muncii.

Așadar, nu există legislație care să permită luarea de măsuri similare ”șomajului tehnic” sau reducerii de program în cazul funcționarilor publici.

Propunerea are în vedere egalitatea de tratament între angajații sectorului privat și totalitatea celor care își desfășoară activitatea în sectorul public, precum și instituirea de proceduri și criterii obiective în luarea unor măsuri unilaterale atât pentru funcționarii publici, cât și pentru personalul contractual.

Pentru a-i proteja pe aceștia în fața unor eventuale abuzuri din partea conducătorului instituției publice, cât și pentru a oferi acestuia un instrument obiectiv de decizie, ar urma să fie instituite reguli specifice pentru întocmirea unui plan special de gestiune a resurselor umane, singura bază pentru luarea unor decizii unilaterale de gestiune a personalului bugetar în situații deosebite.

Se va pune accent pe fluctuația, în timp, a gradului de încărcare cu sarcini de serviciu a instituției sau autorității publice ca indicator obiectiv, măsurabil, pe baza căreia se pot dispune măsuri de limitare a programului de lucru sau chiar de suspendare a raporturilor de muncă și de serviciu.

Aceste prevederi nu vor fi valabile pentru angajații din asistența medicală, justiție, învățământ, sistemele de apărare, siguranța publică și securitate.

 

 

Citiți și:

Blocuri turn, in cadrul unui nou ansamblu mixt din Capitala

O noua sala polivalenta, cu peste 18 mil euro

Aproape 9 mil euro costa construirea sediului unei institutii de cultura

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus
Translate »