BERGERAT

Sova paraseste Transporturile dupa ce semnaleaza posibile fraude

Cu toate că președintele Iohannis nu a semnat revocarea sa din funcția de ministru al Transporturilor, totuși Lucian Șova și-a depus astăzi demisia, așa cum dorea PSD.

De altfel, deputatul PSD Valeriu Steriu a anunțat încă de dimineață ca ministrul Lucian Șova urmează să își prezinte demisia. Pentru funcția de ministru al Transporturilor, PSD îl propune pe Mircea Draghici, deputat și trezorierul partidului

Înainte de a-și depune demisia Lucian Șova a transmis două comunicate de presă despre nereguli la Metrorex și CFR Marfă, nereguli constatate de corpul de control al Ministrului Transporturilor.

În proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an au fost operate diminuări având în vedere gradul de execuție a cheltuielilor, în principal, la proiectele finanțate din fonduri europene. Astfel, cea mai mare scădere este la Ministerul Transporturilor, de 1,16 miliarde de lei.

Posibile fraude la Metrorex de peste 188 milioane lei

În derularea contractului de proiectare și execuție a Magistralei 5 de metrou- Drumul Taberei- Pantelimon. Tronson 1. Drumul Taberei-Universitate. Secțiunea Râul Doamnei- Hașdeu (Opera)-Structura de rezistență (“Proiectul”), corpul de control a efectuat verificări la Metrorex, care au vizat respectarea prevederilor legale și contractuale.

Verificările au fost efectuate în perioada 22 – 31 august 2018.

În urma controlului au fost constatate deficiențe în implementarea proiectului care au condus la întârzieri în derularea contractului dar și la suplimentarea costurilor pentru Metrorex.

În urma controlului efectuat rezultă indicii cu privire la existența unor nereguli și/sau posibile fraude în implementarea proiectului.

Raportul arată că valoarea contractului a fost subestimată la lansarea procedurii de achiziție iar în derulare au intervenit majorări substanțiale ale valorii acestuia, informații ce reprezintă indicii de fraudă.

În urma analizării modului în care a fost pregătită și derulată licitația publică și a modului de stabilire a termenilor contractuali și implementarea contractului s-a constatat generarea de costuri suplimentare de către autoritatea contractantă în favoarea executantului în valoare de peste 188 milioane lei.

Având în vedere prevederile legale, precum și faptul că proiectul este finanțat din fonduri ale Uniunii Europene, organele de control consideră necesară sesizarea Departamentului pentru lupta Antifraudă-DLAF, pentru cercetarea și luarea măsurilor.

CFR Marfa a pierdut un posibil profit

Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a constatat, în urma unor verificări la Societatea Naţională de Transport Feroviar de Marfă „CFR Marfă” S.A, că instituția ar fi pierdut un posibil profit în valoare de peste 19 milioane de lei, în urma unei licitații pentru transport de cărbune.

Societatea CFR Marfă a participat la licitația organizată de Complexul Energetic Oltenia având ca obiect transportul de cărbune.

Comisia de licitație a prezentat o singură ofertă, potrivit documentelor puse la dispoziția organelor de control, deși putea să reoferteze, de mai multe ori, în interesul companiei.

Prin nereofertare, Corpul de control al ministrului Lucian Șova consideră că în acest caz s-au creat premisele necesare adjudecării în favoarea contracandidatului companiei de stat.

Corpul de Control al ministrului Transporturilor, Lucian Șova, a transmis organelor competente să evalueze dacă această acțiune reprezintă un prejudiciu pentru CFR Marfă.

 

 

 

Citiți și:

Cele mai mari proiecte imobiliare ale anului 2019

Un proiect cu circa 200 de apartamente va demara anul viitor

Pas important pentru realizarea unei sosele de centura

Proiect pentru construirea unui magazin si a unor cladiri de locuinte, in pregatire

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr.8/ nov-dec 2018

Sus
Translate »