Oferte locuri de munca top

Spaga de 2 mil euro pentru deblocarea platilor datorate de stat

Peste 2 milioane de euro a plătit șpagă o companie de construcții în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile, față de inculpatul La Sala Mario, cetățean italian, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență.
Cauză are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste 2 milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată.

Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat.
În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor CFR (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.
Astfel, potrivit procurorilor, în perioada iunie – iulie 2012, inculpatul La Sala Mario a pretins unui reprezentant al companiei de construcții, suma de 1.900.000 euro, promițându-i că, datorită influenței pe care o are asupra ministrului Transporturilor, îl va determina să se implice în rezolvarea problemei companiei de construcții, legată de plățile scadente și restante ale CFR.
Urma ca banii să fie încasați prin intermediul unor contracte încheiate cu societatea controlată de Favino Roberto Pasquale, Team Delta Proiect SRL.
Activitatea de pretindere a venit în continuarea și susținerea activității de pretindere săvârșită de Favino Roberto Pasquale față de reprezentanții aceleiași companii de construcții, având rolul de a întări faptul că semnarea contractelor (menite să mascheze cumpărarea influenței) constituie unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plățile scadente și restante ale CFR și, totodată, de a asigura plata sumelor de bani restante în contul companiei de construcții.
În perioada 2012 – 2015, inculpatul a primit indirect, pentru sine sau pentru altul, prin intermediul a trei contracte fictive încheiate de compania de construcții, cu societatea Team Delta Proiect SRL, suma de 9.845.937 lei (aproximativ 2,1 milioane euro) pentru a-și exercita influența asupra ministrului Transporturilor și a-l determina pe acesta să se implice în rezolvarea problemei companiei respective.
Din suma totală, inculpatul La Sala Mario a încasat 4.472.141 lei (1.020.550 euro), în perioada 05.11.2012 – 26.08.2013, prin intermediul a 34 de viramente bancare efectuate din contul societății Team Delta Proiect SRL în conturile a două societăți belgiene aflate sub controlul său. În perioada imediat următoare, suma de 600.693 euro a fost virată din conturile societăților belgiene în conturile personale ale inculpatului La Sala Mario.
Investigația este realizată cu sprijinul OLAF.
Punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

 

Citiți și:

Reabilitari de drumuri judetene, cu peste 200 mil lei, in estul tarii

Cu cat s-au scumpit centralele termice si aparatele de aer conditionat

Peste 85 mil euro pentru modernizarea unei a 12 km cale ferata

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/ iul-aug 2019

 

Un comentariu;

  1. Adrian said:

    Si, pana la urma, daca s-au plătit comisioanele, le-au fost deblocati banii? Ca asta ar fi mai interesant de aflat…

Sus
Translate »