Oferte locuri de munca top

Trebuie sa investim intr-un marketing adevarat pentru promovarea meseriilor

Daniela Kasper, fondator al companiei Kasper Development SRL.

Lipsa muncitorilor calificaţi de pe piaţa forţei de muncă din construcţii este o problemă mai veche, care afectează, de mai mulţi ani, activitatea companiilor din acest domeniu de activitate.

“Forţa de muncă în sectorul imobiliar reprezintă o adevarată provocare pentru toate companiile active în acest domeniu. Lipsa personalului calificat în zona construcţiilor este o realitate incontestabilă şi cu care se confruntă toate companiile din piaţă. Trebuie să recunoaştem însă, că această criză de resursă umană calificată, nu a apărut peste noapte şi nu a apărut nici din cauza creşterii cererii de unităţi de construcţii pe piaţa din România”, ne-a declarat Daniela Kasper, fondator al companiei Kasper Development SRL.

În opinia sa, ceea ce se întâmplă azi, este de fapt efectul unor decizii pripite şi superficiale luate în trecut, cu privire la viitorul şcolilor profesionale. Lipsa personalului calificat pe piaţă se reflectă în primul rând în costuri ridicate, dar şi în salarii nesatisfăcătoare. Acesta este un cerc vicios.

Cu cât personalul este mai calificat, cu atât costurile de execuţie sunt mai reduse, în timp ce salariile pot fi mai mari. Cu cât personalul este mai necalificat, cu atât costurile de construcţie sunt mai ridicate şi ele vor fi echilibrate de salarii nesatisfăcătoare.

“Pe piaţa din România există muncitori calificaţi valoroşi, care deţin expertiză acumulată prin experienţă îndelungată. Aceştia câştigă salarii la nivel de occident şi au un potenţial de dezvoltare major din punct de vedere antreprenorial. Această categorie reprezintă un cuantum de maximum 30% din totalul existent. Restul de 70% este reprezentat de personal necalificat cu experienţă profesională oscilantă dobândită în condiţii neacreditate din punct de vedere al formării profesionale şi fără standarde date de normative Această situaţie generează costuri de construcţie mari şi, ca urmare, rezultatul este exprimat în salarii mici. Acest lucru face ca apetitul pentru meseriile din domeniul construcţiilor să fie redus”, consideră Daniela Kasper.

În opinia sa, salariile mici sunt urmare în primul rând a ineficienţei, a lipsei de calificare profesională şi a pagubelor create prin neştiinţă sau lipsă de experienţă. O persoană necalificată generează costuri mari, chiar dacă salariul este mic.

Ce se poate face?

Fondatorul Kasper Development este de părere că avem nevoie de o viziune la nivel de ţară, cu privire la un sistem de formare profesională pentru meserii foarte practice, cum ar fi cele de construcţii dar şi gastronomice, hoteliere, tehnice şi multe altele.

“Acum 30 de ani ne-a lipsit, o viziune cu privire la importanţa formării profesionale pe mai multe sectoare economice. Am pus accent pe dezvoltarea sistemului universitar şi am acordat o importanţă redusă formării profesionale în multe domenii care necesitau stimularea abilităţilor practice”, a mai spus Daniela Kasper.

Ea este de părere că ceea ce am pierdut ca şi ţară, prin lipsa acestor şcoli în ultimii 30 de ani, nu vom recupera în următorii trei ani. “Este important să înţelegem că această situaţie nu mai poate fi rezolvată în mod realist doar de către factorul politic, ci necesită o implicare activă atât din partea companiilor de profil, cât şi din partea zonei politice. Soluţia va veni din unirea forţelor politice cu cele economice active pe piaţă. Doar împreună se va putea găsi o formulă inteligentă prin care să se renască un concept de formare profesională de calitate pe termen lung”, consideră fondatorul Kasper Development SRL.

În al doilea rând, spune ea, trebuie să investim într-un marketing adevărat în vederea promovării meseriilor în România. “Avem cu toţii nevoie de muncitori calificaţi care să ne construiască bine, frumos şi repede, dar nu ne îndemnăm copiii către meserii practice, chiar dacă aceştia manifestă interes sau înclinaţie. Meseriile practice nu sunt promovate ca fiind valoroase. Ele sunt apreciate doar când avem nevoie de ele dar sunt discreditate prin faptul că nu le valorizăm cu adevărat în societate. Suntem fascinaţi de rezultate excepţionale la olimpiadele de matematică, dar nu apreciem la fel şi arta de a crea ceva prin abilităţi manuale”, a precizat Daniela Kasper.

“Apreciem performanţele intelectuale, dar ignorăm abilităţile practice. Acest lucru face să nu existe doritori adevarăţi şi pasionaţi pentru domeniul construcţiilor. Meseriile în construcţii au devenit o opţiune secundară. Ele au devenit planul B sau C. Cred că este necesară o schimbare a mentalităţii generale cu privire la importanţa şi valoarea meseriilor. Avem nevoie de academicieni, ingineri, medici, jurişti şi economişti, dar în aceeaşi măsură avem nevoie de structurişti, zidari, tencuitori şi instalatori. Trebuie să acordăm aceeaşi atenţie şi valoare meseriilor în orice domeniu”, a adăugat Daniela Kasper.

Durata de formare profesională ar trebui să fie de minimum doi ani

Fondatorul Kasper Development este de părere că rezolvarea stă în crearea unui parteneriat flexibil şi inovativ între segmentul politic şi segmentul economic privat. Ca în orice parteneriat fiecare parte trebuie să vină cu competenţe şi expertize acumulate de-a lungul timpului.

În opinia sa, politicul ar trebui să vină cu formarea teoretică, prin cadre didactice pregătite, în săli de cursuri moderne, dotate din punct de vedere tehnologic, iar sectorul privat ar trebui să se ocupe de formarea practică pe platforma reală de activitate economică, împreună cu o susţinerea financiară a candidaţilor pe perioada formării profesionale.

“Condiţiile de formare ar trebui să decurgă după standarde profesioniste, iar eliberarea diplomelor ar trebui să îndeplinească criterii de performanţă reale. Acest concept de formare profesională: teoretică şi practică ar trebui să fie în primul rând eficient şi conceput inteligent. Durata de formare ar trebui să fie de minimum doi ani, timp în care cunoştinţele teoretice să fie fundamentate de experienţe de formare practică în cadrul unor companii puternice partenere”, a concluzionat Daniela Kasper.

 

 

 

 

Citiți și:

400 apartamente, in curs de autorizare

Cat costa manopera pentru instalatii electrice

Viitor centru de infrumusetare, in pregatire in zona centrala a Capitalei

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/ sept 2019

Sus