Oferte locuri de munca top

Unde sunt banii pentru locuinte

Teama de viitor îi face pe români să pună bani deoparte, iar în perioada de pandemie au crescut economiile din depozitele bancare.

Dar, și creditarea a crescut, după cum reiese din datele publicate de Banca Națională (BNR).

Situația nu este neuniformă pe întreg cuprinsul țării.

Polul bogăției rămâne regiunea București – Ilfov. Conform BNR, din cele circa 136 miliarde de lei, economii ale populației în monedă națională, depuse în bănci, peste 30% erau din București-Ilfov (peste 42 miliarde lei).

Pe locurile următoare se află Cluj, cu puțin sub 8 miliarde de lei, Constanța, cu 4,9 miliarde și Timiș, cu 4,7 miliarde lei.

Ordinea se păstrează și în cazul disponibilităților la vedere și al depozitelor la termen în valută: locuitorii din București – Ilfov au în bănci 39,9 miliarde echivalent lei, de aproape trei ori mai mult decât cei din Cluj, Constanța și Timiș.

Prin comparație, economiile în lei ale populației din Caraș – Severin, Giurgiu și Mehedinti nu ating nici măcar pragul de 1 miliard de lei pentru fiecare județ în parte.

Cei mai bogați români sunt și cei cu datoriile cele mai mari.

Același studiu al BNR arată că din totalul de 115 miliarde de lei credite în monedă națională angajate de populație, peste o treime sunt luate de locuitorii din București – Ilfov.

Pe locul doi ca nivel de îndatorare, dar la mare distanță, sunt locuitorii din Cluj, cu 6,7 miliarde de lei, urmați de cei din Timiș, cu 6,6 miliarde lei, și cei din Constanța, cu 4,6 miliarde de lei credite.

Trebuie remarcat că din totalul creditelor în monedă națională acordate populației mai mult de jumătate din sumă, adică 63,9 miliarde lei, o reprezintă creditele pentru locuințe.

Din această sumă, bucureștenii și cei din Ilfov au, împreună, credite de 25,5 miliarde de lei, adică aproape 40% din toate creditele cu această destinație luate de români.

Regiunea București – Ilfov este prima și la creditele pentru locuințe acordate în valută populației. Din totalul de 22 de miliarde echivalent lei, circa 44% reprezintă creditele angajate de persoanele fizice din București și Ilfov.

 

 

 

Citiți și:

Extindere mare a unor spatii comerciale, autorizata

Oferta reevaluata pentru constructii de aproape 98 mil euro

Statie de transfer a deseurilor, in autorizare

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 6/septembrie 2020

Sus
Translate »