Oferte locuri de munca top

Vila Florica va fi cumparata de Ministerul Culturii

Ministerul Culturii va achiziţiona un ansamblu cu importanţă istorică. Este vorba de conacul Brătianu-Florica („Vila Florica”), situat în localitatea Ştefăneşti, judeţul Argeş. Acesta are suprafaţa construită desfăşurată de 2324 mp, în regim de  înălţime D+P+2, şi teren intravilan (parc dendrologic) în suprafaţă de 29780 mp (din care construită 698 mp).

Vila Florica rămâne în patrimoniul Consiliului Județean Argeș. Astăzi,  plenul Camerei Deputaților a votat Legea privind achiziționarea Ansamblului Conacului Brătianu (Vila Florica) de la Ștefănești în care funcționează Centrul de Cultură Brătianu, instituție de cultură a Consiliului Județean Argeș. Conform acestei legi Vila Florica se achiziționează cu bani de la bugetul de stat.

Ansamblu a aparţinut familiei Brătianu şi datează încă de la jumătatea secolului  al XIX-lea. Legătura cu renumita familie ce a contribuit la înfăptuirea României moderne şi la dezvoltarea istoriei, culturii şi spiritualităţii româneşti, este încă unul din motivele cumpărării.

În interiorul conacului îşi desfăşoară activitatea, încă din 1993, Centrul de Cultură „Brătianu”, instituţie publică de cultură, finanţată din venituri proprii şi din alocaţii de la bugetul de stat şi judeţean şi care se află în autoritatea Consiliului Judeţean Argeş. Activitatea centrului nu va fi alterată în urma achiziţiei.

În 2003 imobilul a trecut din autoritatea Ministerului Culturii în autoritatea Consiliului Judeţean Argeş. După 13 ani Ministerul Culturii, Consiliului Judeţean Argeş şi Centrul de Cultură „Brătianu” au predat  posesia imobilului construcţie “Vila Florica” şi a terenului aferent în suprafaţă de 29.780 mp, creditorilor din titlul executoriu, decizie ce a fost definitivă şi irevocabilă.

După 10 ani s-a stabilit ca Ministerul Culturii şi Consiliului Judeţean Argeş să achiziţioneze imobilul referit (construcţie şi teren). Ulterior, datorită faptului că Ministerul Culturii aduce la cunoştinţă neexercitarea dreptului de preempţiune asupra imobilului, şi-a transferat acest drept al statului către autorităţile locale. Astfel a rămas în sarcina Consiliului Judeţean Argeş posibilitatea achiziţionării imobilului, consiliul exprimându-şi acodrul de principiu pentru exercitarea dreptului de preempţiune.

Deşi CJ Argeş a locat resurse financiare importante pentru întreţinere şi reparaţii, nu a reuşit decât conservarea obiectivului şi susţinerea Centrului Cultural. Având în vedere importanţa imobilului pe harta istoriei, spiritualităţii şi culturii româneşti şi lipsa resurselor s-a decis aprobarea procedurilor de achiziţie precum şi plata de către Ministerul Culturii din fonduri de la bugetul de stat.

Printre motivele achiziţiei se află necesitatea păstrării şi promovarea valorilor culturale naţionale, precum şi necesitatea conservării, restaurării, promovării şi valorificării patrimoniului cultural, dar şi insuficienţa resurselor financiare ale autorităţilor locale.

 

.

 

cop1

 

Revista – Rasfoieste revista ARENA Constructiilor , editia octombrie (click aici)

TopJobs  –  Oferte locuri de munca in constructii (click aici)

Newsletter – Primesti gratuit stirile ARENA Constructiilor ! click aici!

Sus