Oferte locuri de munca top

Va fi consolidat corpul de specialisti in constructii

Va fi consolidat corpul de specialiști în construcții, a anunțat ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Cseke Attila.

În prezent, în evidența ministerului sunt în total 572 de experți tehnici cu drept de practică valabil, în toată țara, atestați pe diferite domenii. Mai mult de jumătate dintre aceștia însă, au o vârstă de peste 70 de ani și încă 22% fac parte din categoria de vârstă de 60-70 de ani. În ceea ce privește experții de securitate la incendiu, în mod specific, sunt doar 18 în București și 23 în restul țării, fiind 24 de județe în România în care nu există niciun expert de securitate la incendiu.

Detalii despre procedura de atestare in Vom avea mai multi verificatori de proiecte si experti tehnici in constructii

”A fost o lipsă acută de experți în domeniu, majoritatea celor care au un astfel de atestat fiind cu mult peste vârsta pensionării, iar examenele pentru noi experți de securitate la incendiu nu au fost organizate de trei ani”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Verificatorii de proiecte și experții tehnici în construcții au sarcina, printre altele, de a verifica dacă au fost luate măsurile necesare asigurării rezistenței mecanice și stabilității unei clădiri, a drumurilor și a căilor ferate, a siguranței clădirilor în cazul unui cutremur sau al unui incendiu, respectiv dacă au fost implementate reglementările sanitare, de igienă sau de eficiență energetică.

Cititi si Lucrarile de zugraveli si tencuieli, mai scumpe in acest an

Ministrul a subliniat nevoia de a consolida corpul acestor specialiști esențiali pentru domeniul construcțiilor și a anunțat organizarea examenelor de atestare.

Unul dintre motivele pentru care nu au fost organizate examene este că reglementările în vigoare prevăd o comisie de evaluare alcătuită din zece verificatori și experți, greu de organizat având în vedere numărul lor total la nivel național.

Totodată, ministrul anunță că evaluarea nu va mai include proba orală, un instrument care ar putea fi folosit pentru a decide subiectiv dacă cei evaluați sunt sau nu primiți în breaslă.

Ordinul prevede obligativitatea de a organiza examene de atestare de două ori pe an, cu anunț prealabil de cel puțin 45 de zile, într-un mod transparent și accesibil, cu bibliografia publicată în prealabil.

Spre deosebire de reglementările în vigoare, care prevedeau organizarea examenelor numai în București, acestea vor fi organizate și în Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța, la sediile Inspectoratelor de Stat în Construcții, de o comisie mixtă alcătuită din membrii actualului corp de verificatori și experți, profesori universitari, membrii ai ISC și ISU, și un reprezentant al ministerului de resort.

În vederea asigurării unui nivel calitativ corespunzător în ceea ce privește verificarea proiectelor, se va introduce o confirmare periodică, la fiecare cinci ani, a îndeplinirii condițiilor pentru atestare.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2021

Sus